Finse verpleegster daagt Pfizer uit door 7 doses uit flacon te halen

Een Finse verpleegster die zeven mensen vaccineert met slechts één flacon van het coronavaccin van Pfizer haalt al enkele dagen de voorpagina’s in haar land. Volgens het farmabedrijf kunnen er immers slechts zes doses uit één flacon worden gehaald.

Sari Roos, een verpleegster die in de Finse hoofdstad Helsinki werkt, doet heel wat stof opwaaien. Bij het inenten, raakte ze steeds meer gefrustreerd dat er in haar injectiespuit en naald soms nog doses overbleven – terwijl de geplande leveringen van het coronavaccin in haar land vertraging opliepen. 

Aangemoedigd door haar werkgever begon de verpleegster te experimenteren. Zo is ze er uiteindelijk in geslaagd om met een bepaald type injectiespuit en met de lucht die in de flacon achterblijft elke druppel van het vaccin te gebruiken en het aantal doses per flacon te verhogen tot zeven. 

In Finland wordt Roos met lof overladen. Het Finse Instituut voor Gezondheid en Welzijn keurde haar methode inmiddels goed en donderdag zal ze aan andere zorgverleners tonen hoe ook zij zeven doses uit een flacon kunnen halen. Verder zal er ook een trainingsvideo van haar methode online beschikbaar worden gesteld. 

Europa

Of de benadering van Roos ook in de rest van Europa – dat kampt met een vertraging van de levering van tientallen miljoenen vaccins door AstraZeneca – weerklank zal vinden, valt nog af te wachten. Volgens het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) moeten er zogeheten spuiten en/of naalden ‘met een kleine dode ruimte’ worden gebruikt om uit een enkele injectieflacon zes doses te kunnen optrekken. 

Daarop maakte Pfizer, op 20 januari, bekend dat het zijn bijsluiter aanpaste. Daarin staat dat er nu zes in plaats van vijf doses uit één flacon kunnen worden gehaald. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er vijf doses uit een flacon zouden worden gehaald, maar al snel bleek in verschillende landen dat een flacon goed was voor (minstens) zes spuitjes.

Meer