Pfizer heeft levering aan België teruggeschroefd omdat we meer dosissen uit een flacon halen

Pfizer zal tijdelijk minder vaccins leveren omdat het de productiecapaciteit wil verhogen, maar voor de levering aan ons land is er een extra reden waarom we met minder flacons tevreden moeten zijn.

Tot de verbazing van onze regering heeft Pfizer eind vorige week beslist om de levering van de coronavaccins tijdelijk te beperken. De officiële verklaring luidde dat dit noodzakelijk is om de productiecapaciteit te vergroten. Woensdagochtend liet de vaccinmaker weten dat het verwacht vanaf februari te kunnen terugkeren naar het oorspronkelijke leveringsschema. 

6 dosissen uit 1 flacon

Nu blijkt dat er nog een extra reden is waarom we plotsklaps met minder flacons genoegen moeten nemen. Projectmanager Sabine Stordeur van de Belgische vaccinatietaskforce heeft aan Le Soir laten weten dat Pfizer het aantal leveringen aan ons land heeft teruggeschroefd omdat we 6 in plaats van 5 dosissen uit een flacon halen. ‘Het aantal leveringen is daardoor verlaagd van 92 ladingen met 75 flacons naar 76 ladingen’, aldus Stordeur.

Ons land heeft beslist om zo te werk te gaan na goedkeuring van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. ‘Om een zesde dosis uit een flacon te halen, moet men gebruikmaken van een spuiten met een kleine volume. De volume van de naald en de spuit samen mag niet meer bedragen dan 35 microliter’, luidt het advies van het EMA. ‘Indien hetgeen dat overblijft in de flacon na het toedienen van vijf dosissen onvoldoende is om een zesde dosis te geven (0,3 milliliter) moet de zorgverlener de flacon en de inhoud ervan weggooien.’

Uitstel vaccinatie ziekenhuizen

Door de beslissing van Pfizer om de levering tijdelijk in te perken, heeft onze regering noodgedwongen de vaccinatiestrategie moeten bijsturen. Daardoor moet het ziekenhuispersoneel langer wachten op een vaccin. Ze kunnen momenteel enkel de vaccins gebruiken die ze al in de diepvries bewaarden.

‘Alle ziekenhuizen in alle regio’s van het land moeten zich aanpassen aan de planning. De levering gebeurt op nationaal niveau en de toewijzing gebeurt dan in verhouding tot het bevolkingsaantal. Als een gewest zijn planning moet wijzigen, moeten alle gewesten dat doen’, zei Stordeur dinsdagavond in het RTBF-programma ‘Questions en prime’. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20