Finse onderzoekers halen voedsel uit de lucht

Solar Foods, een foodtechbedrijf uit de Finse hoofdstad Helsinki, ontwikkelt een nieuw soort proteïne door waterstof te mengen met bacteriën. Het poeder zou al in 2025 goedkoper zijn dan soja en kan als vervanging dienen voor onder meer palmolie.

De proteïne wordt gemaakt door elektriciteit te sturen door water, wat het splitst in kleinere waterstofdeeltjes. Die worden daarna met CO2 uit de lucht aan een bacterie gevoed, die er vervolgens een soort meel van maakt, Solein genaamd. Dat maakt het duurzamer dan gewoon meel, waarvoor onder andere graan moet geoogst worden.

Het poeder heeft geen enkele smaak en zelfs geen geur, maar dat is volledig de bedoeling. Daardoor kan het aan bijna elk etenswaar worden toegevoegd en als basis dienen voor brood of pasta. Het zou zelfs palmolie kunnen vervangen in chocopasta of taarten. De laatste tijd is er veel controverse rond het gebruik van palmolie, omdat daar hele stukken regenwoud voor moeten verdwijnen.

Nepvlees

Het duurt nog wel enkele jaren voor het product echt gecommercialiseerd kan worden. In 2025 zou de eerste fabriek gebouwd worden, maar CEO Pasi Vainikka maakt zich sterk dat tegen dan de productiekosten van Solein even hoog of lager zullen liggen dan die van soja. Dat maakt het interessant om als basis te dienen voor nep- of kweekvlees en kweekvis.

Volgens Vainikka hangt veel af van de elektriciteitsprijs. Hoe meer hernieuwbare energie er kan worden gebruikt, hoe lager de kosten, klinkt het.

Ruimtevaart

Het idee werd oorspronkelijk bedacht voor de ruimtevaartindustrie in de jaren 60, maar wordt nu voor het eerst uitgewerkt.

Solar Foods ontstond in 2017 als spin-off van het Finse onderzoekscentrum VTT. Het heeft zich sindsdien vooral gefocust op de ontwikkeling van Solein. Zopas haalde het 5,5 miljoen euro op bij enkele investeerders.

Ons zustermagazine Newsweek had vorig jaar een gesprek met Pasi Vainikka (betalend).

Meer