Finland wil babyboom ontketenen met extra ouderschapsverlof

Finland verhoogt het wettelijke ouderschapsverlof van 11,5 maanden tot 14 maanden, in een poging om de sluimerende vergrijzing van de bevolking om te keren.

Binnenkort kunnen kersverse ouders elk in totaal 164 verlofdagen nemen om bij hun gezin te zijn. Partners kunnen onderling zelfs dagen aan elkaar cadeau doen: van hun persoonlijke potje van 164 dagen kunnen er 69 doorgegeven worden. En ook de alleenstaande ouder wordt niet vergeten, want die krijgt maar liefst 328 dagen, oftewel het saldo van twee ouders.

De hervorming treedt ten vroegste in het najaar van 2021 in werking. Volgens het bevoegde ministerie gaat het om een meerkost van 100 miljoen euro. ‘Deze verandering zal de gelijkheid tussen ouders verhogen en leven van vele gezinnen makkelijker maken. Bovendien zal de relatie tussen beide ouders en het kind versterkt worden’, stelt minister van Sociale Zaken Aino-Kaisa Pekonen.

Tippen aan Zweden?

Finland heeft al jaren te kampen met een vergrijzing van de bevolking, in die mate dat de bevolking in het volgende decennium zal beginnen krimpen. Vraag is wel of meer ouderschapsverlof in het vooruitzicht plaatsen dé manier is om de kinderwens bij de Finnen te vergroten.

De titel van meest genereuze land qua ouderschapsverlof zal Finland overigens nog niet meteen kunnen veroveren. Met 240 verlofdagen per ouder doet Zweden het nog een stukje beter. Vorig jaar lanceerde de Europese Unie wel een richtlijn aan de lidstaten met de minimumverplichting om elke ouder minstens vier maanden verlof toe te kennen.

Meer