Wie zit achter de aanslagen op Russische militaire infrastructuur op de Krim?

De Krim is heet gebied momenteel. Vorige week werd de Russische luchtmachtbasis van Saki getroffen door een dozijn explosies, deze keer is een munitiedepot op een andere militaire basis in de regio aan de beurt. De piste van Russische ongelukjes werd al snel verlaten en door de afstand met het front lijken ook Oekraïense raketaanvallen niet de oorzaak. Blijft nog over: een schaduwleger van partizanen dat de Russische militairen het leven zuur maakt.

Op 9 augustus konden Russische strandgangers aan de kust van de Krim waarnemen hoe een van Ruslands belangrijkste luchtmachtbasissen de lucht in vloog. Er werd bericht over maar liefst twaalf explosies, die heel wat schade berokkenden aan de basis. Negen Russische jets, met een totaalwaarde van 230 miljoen dollar, werden volledig vernield. Ook de infrastructuur van de basis, de hangars, gebouwen en de landingsbaan werd zwaar getroffen.

Nu een munitiedepot

Een week later is een munitiedepot in de buurt van de stad Dzjankoj, in het noordoosten van de Krim, aan de beurt. Op onderstaande beelden valt te zien hoe het depot, dat al brandde, de lucht in vliegt. Volgens het Oekraïense leger sneuvelden daarbij 23 Russische soldaten, een Russische houwitser en zeven legervoertuigen. Het depot ligt vlak naast treinsporen, waar hoogstwaarschijnlijk een trein met Russische munitie stond. Op andere beelden is te zien dat een gebied over enkele tientallen meters brandt.

Zowel de luchtmachtbasis van Saki als het munitiedepot liggen niet bijzonder ver van het front in Oekraïne, maar toch net te ver om geraakt te zijn door een raketaanval. De Verenigde Staten weigeren namelijk de levering van Army Tactical Missile System (ATACMS)-raketten, die door HIMARS-raketsystemen tot wel 300 kilometer kunnen worden afgeschoten. Met die raketten zou Oekraïne Rusland op het eigen grondgebied kunnen treffen, wat verdere escalatie kan uitlokken.

Ook het Russisch relaas, dat de luchtmachtbasis van Saki slachtoffer werd van “een ongeluk met opgeslagen vliegtuigbommen”, lijkt weinig waarschijnlijk. De kans lijkt dus aannemelijker dat Oekraïense partizanen, die achter de linies vechten in de schaduw, achter de aanvallen zitten.

Elite-eenheid

Die piste wordt bevestigd door een hooggeplaatste officier in het Oekraïense leger. Hij vertelt anoniem aan The New York Times dat “een Oekraïense elite-eenheid die achter de vijandelijke linies opereert, verantwoordelijk was voor de explosies.” Ook Mykhailo Podolyak, een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, deelde via Twitter eenzelfde boodschap, ietwat cryptischer wel: “een herinnering: de normale Krim draait om de Zwarte Zee, bergen, recreatie en toerisme. Maar de Krim onder Russische bezetting draait om explosies van magazijnen en een groot risico op de dood voor indringers en dieven. De demilitarisatie is bezig.”

Het woord ‘demilitarisatie’ impliceert dat Oekraïne er wel degelijk iets mee te maken heeft en dat het niet zomaar om ongelukjes gaat. Andrej Yermak, de kabinetschef van Zelensky, nam op Telegram hetzelfde woord in de mond: “het leger doet voort met de demilitarisatie van de Krim en ander bezet gebied, tot de complete ‘deoccupatie’ van Oekraïne een feit is.”

(mah)

Meer