De angst om je in een graatje te verslikken is overbodig bij een blikje tonijn van het Amerikaanse Good Catch. De start-up bracht begin dit jaar plantaardige tonijn op de markt waarvoor geen enkel visnet werd uitgegooid.

Eiwitten van erwten, sojabonen, linzen en tuinbonen, kikkererwtenbloem en bloem van witte bonen. Wie de ingrediëntenlijst van een blikje plantaardige tonijn van Good Catch nauwkeurig bestudeert, vindt er alles behalve vis in terug. Een idee van CEO Chris Kerr, die het bedrijf begin 2016 oprichtte in Newtown, Pennsylvania. Hij deed dat samen met de veganistische chefs Derek en Chad Sarno, twee broers die op wickedhealthyfood.com hun plantaardige gerechten delen. De grootste drijfveer van Kerr was zijn eigen frustratie in de zoektocht naar een plantaardige vervanger voor een lekker stukje vis. Kerr schrapte in 2002 vlees, vis en zuivel van het menu en raakte teleurgesteld in het schaarse aanbod aan alternatieven voor vegans. Dus waarom het zelf niet proberen?
Ook voor zwangere vrouwen
‘Van wraps tot sauzen en pasta’s: vis kun je in allerlei gerechten combineren en het wordt in bijna elke cultuur gegeten’, vertelde Kerr in augustus aan The Financial Times. ‘Een blikje tonijn is daarbij een klassieker. Je vindt het in elke voorraadkast terug.’ Daarnaast speelt vanzelfsprekend het ethische aspect van overbevissing mee. Tonijn is volgens Kerr een van de weinige voedingsmiddelen waar we vandaag nog actief op jagen. Met het product wil Good Catch tegemoetkomen aan de negatieve milieu-impact van visvangst, zoals overbevissing, antibiotica in vis en watervervuiling. Los van de milieu-impact is vis ook voor de consument niet altijd de gezondste keuze. ‘Er is een reden waarom aan zwangere vrouwen geadviseerd wordt om vis te vermijden’, merkt chef Chad Sarno droogjes op.

Op basis van de zes eerder genoemde groenten en peulvruchten creëerden chefs Derek en Chad Sarno een recept voor plantaardige tonijn uit blik. Die is er op dit moment in drie varianten: de basissmaak ‘Naked in Water’, ‘Mediterranean’ met knoflook, kruiden en zoete peper en ‘Viva Italia’ met olie en Italiaanse kruiden. In de Amerikaanse supermarkten vind je het plantaardige alternatief sinds februari in de rekken naast de ‘gewone’ vis uit blik. Ondertussen lopen er gesprekken met het Britse Tesco om de visloze tonijn ook daar te lanceren.
Tegen het voorjaar van 2020 hoopt het bedrijf dan weer in eerste instantie in Amerika nieuwe producten uit te brengen. Zo komen er diepgevroren vegan krabcakejes, met rode en gele pepers, groene ui en pittige kruiden, die je kunt bakken in de pan of oven. Ook diepgevroren visfilets met Thaise kruiden, en kant-en-klare visburgers zijn tegen de lente van volgend jaar op komst. Het voorbije jaar wist de start-up 9 miljoen dollar te verzamelen van investeerders die brood zien in hun vegan visverhaal.
Sushi van tomaat en aubergine
Vis wordt over het algemeen wereldwijd minder gegeten dan vlees. Gemiddeld gaat het om zo’n 20 kilogram per persoon per jaar. Maar de globale consumptie van vis en zeevruchten is de voorbije vijftig jaar wel meer dan verdubbeld, concludeert het onderzoekscentrum van de Europese Commissie JRC.
‘Toen onze kat het lekker vond, wisten we dat het goed zat’
Volgens Kerr zal die kloof tussen vlees en vis steeds kleiner worden. Intussen zijn er een twintigtal bedrijven in de VS die plantaardige vis en zeevruchten maken. Ocean Hugger Foods creëert rauwe vis voor sushi op basis van tomaat en aubergine. New Wave maakt plantaardige garnalen en Sophie’s Kitchen heeft een uitgebreid gamma met onder meer plantaardige zalm en coquilles. Ook Impossible Foods, bekend van hun plantaardige Impossible Burger waar ‘echt’ bloed lijkt uit te komen, liet al weten dat een vervangingsproduct voor vis hoog op hun prioriteitenlijstje staat.
Volgens Kerr is het creëren van een alternatief voor vis nog moeilijker dan een plantaardig stuk vlees, omdat smaak en textuur daarbij delicater zijn. De eerste jaren richtte het bedrijf zich dan ook fulltime op het perfectioneren daarvan. Hoe ze wisten dat het uiteindelijk goed zat? Dat hebben ze te danken aan niemand minder dan Milo, de kat van chef Chad Sarno: ‘Toen ik op een dag thuiskwam met het nieuwe ontwerp en de zak opendeed, kwam de kat er meteen op afgelopen. Toen wisten we: we zijn er.’