EU: ‘Er is geen alternatief voor het Noord-Ierse protocol’

Volgens de Europese leiders zijn de spanningen tussen het de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk niet het gevolg van het Noord-Ierse protocol. ‘Als we vandaag problemen zien, mogen we niet vergeten dat die niet voortkomen uit het protocol maar het gevolg zijn van Brexit. Dat is de reden waarom de problemen er zijn’, zei Ursula von der Leyen maandag tijdens een persconferentie.

Er zijn opnieuw enkele spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU). Volgens Londen voert de EU te strenge controles uit op op goederen die van het VK naar Noord-Ierland geïmporteerd worden. Daarenboven was er veel geweld in Noord-Ierland, deels aangewakkerd door unionistische onvrede over de Brexitovereenkomst.

Europese normen

Maar de EU weigert terug te krabbelen, met het argument dat als er geen controles worden uitgevoerd tussen het VK en Noord-Ierland, goederen de Europese interne markt kunnen binnenkomen zonder zich te houden aan de normen van de EU.

Tijdens een persconferentie maandag maakte von der Leyen dan ook duidelijk dat de EU geen plannen heeft om te sleutelen aan de huidige overeenkomst met het VK. ‘Er is geen alternatief voor het Noord-Ierse protocol’, zei ze. ‘Het is van belang er nogmaals op te wijzen dat het protocol de enige mogelijke oplossing is om vrede en stabiliteit in Noord-Ierland te waarborgen en tegelijkertijd de integriteit van de interne markt van de EU te beschermen.’

‘Als we vandaag problemen zien, mogen we niet vergeten dat die niet voortkomen uit het protocol maar het gevolg zijn van Brexit. Dat is de reden waarom de problemen er zijn’, vervolgde ze.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20