EU bekokstooft nieuw anti-subsidieonderzoek naar China: deze keer gericht op staal

De Europese Unie zal een onderzoek aankondigen naar de gesubsidieerde staalproductie uit China. Dat meldt de zakenkrant Financial Times. Daarmee geeft Europa gehoor aan de vraag van de Verenigde Staten om westerse industrieën te beschermen tegen goedkoop, staatsgesteund staal.

Europa en de Verenigde Staten zullen hun onderlinge handelsbarrières stopzetten en focussen op China. De EU kreeg de vraag van Washington het gesubsidieerde staal uit China aan te pakken. In ruil zouden de VS hun tarieven op Europees staal, ingevoerd door voormalig president Donald Trump in 2018, opheffen.

Auto’s, turbines en staal

  • De Wereldhandelsorganisatie (WHO) oordeelde dat de tarieven door de VS gehanteerd op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) in strijd zijn met het internationaal recht. Om die reden besloot de EU om zelf geen tarieven te heffen. Als nu uit het onderzoek blijkt dat de subsidies van China voor oneerlijke concurrentie zorgen, zou de Unie toch gelijkaardige tarieven kunnen invoeren.
  • Daarmee zou de EU een tweede onderzoek openen naar gesubsidieerde producten uit China. Enkele weken geleden kondigde de Unie aan zo’n onderzoek te voeren naar elektrische wagens. Die zouden door de hoge subsidies aan dumpingprijzen op de Europese markt komen, wat een bedreiging vormt voor de Europese productie.
  • Ook voor de windturbinesector zou zo’n onderzoek op til zijn.
  • Opvallend: de bronnen van de Financial Times gaven toe dat ze “de noodzaak zagen voor president Biden om banen van staalarbeiders te beschermen in swing states zoals Pennsylvania en Ohio, om te voorkomen dat Trump volgend jaar de verkiezingen wint”.

Overproductie

Omdat de sector zo sterk gesubsidieerd is, is er een overaanbod. Volgens cijfers van de landenorganisatei OESO was de productie in 2022 op het hoogste punt, met slechts 75 procent van het geproduceerde staal dat effectief gebruikt werd.

  • Ondanks de overproductie plant China om extra staalfabrieken te bouwen.
  • Opvallend is dat er al mechanismen bestonden om te voorkomen dat Chinees staal aan dumpingprijzen op de Europese markt verkocht wordt. Volgens bepaalde Europese staalfabrikanten zijn die ontoereikend om een wezenlijk verschil te maken.
  • “Traditionele handelsbeschermingsinstrumenten zijn niet in staat om dit aan te pakken. We hebben ze vijftig jaar lang gebruikt en het heeft niet gewerkt. De wereldwijde overcapaciteit wordt gevoed door overheden. We hebben een nieuw instrument nodig”, verklaarde Axel Eggert, directeur-generaal van Eurofer aan de FT. Eurofer vertegenwoordigt de Europese staalindustrie.

(evb)

Meer