Ethereum-stichter Vitalik Buterin gaat Dogecoin aan proof of stake-mining helpen

De Canadees-Russische cryptopionier en whizzkid Vitalik Buterin wil het miningsysteem van mememunt Dogecoin transformeren.

Ethereum-stichter Vitalik Buterin bevestigde deze week in een interview met cryptokanaal UpOnly dat hij samenwerkt met de ontwikkelaars van Dogecoin om een proof of stake-systeem uit te werken voor de mememunt.

Proof of stake is een populaire manier van cryptomijnen, die de tegenhanger vormt van het proof of work-miningsysteem van ‘s werelds waardevolste cryptomunt Bitcoin. In tegenstelling tot proof of work, heeft een zo’n staking-systeem geen enorme hoeveelheden computerrekenkracht nodig om wiskundige puzzels op te lossen die exponentieel moeilijker worden. 

Het systeem van Bitcoin zou door zijn competitieve en innovatie-aandrijvende manier van cryptomijnbouwen 0,08 procent van alle CO2 ter wereld uitstoten. Bij proof of stake is in theorie niet veel meer energie nodig dan wat een gewone computer verbruikt.

Maar het mijnen via een staking-systeem is ook niet vanzelfsprekend. In zo’n ecosysteem worden cryptotransacties nagekeken door zogenoemde “validators”, die een bepaalde hoeveelheid digitale munten moeten inzetten om de betaling goed te keuren. De hoeveelheid cryptomunten die je moet inzetten om “validator” te kunnen worden, kan bijzonder hoog liggen.

Valideren via proof of stake voorlopig enkel weggelegd voor rijke beleggers

Neem bijvoorbeeld het systeem van cryptomunt Solana, een rivaliserende blockchain van Ethereum. Om deel te nemen aan het consensusproces van Solana moest je vorig jaar zo’n 0,026 SOL-munten bezitten, ofwel net geen 5 euro. Maar de kosten voor een zogenoemde stem-transactie door te voeren, een essentieel onderdeel van het valideren, konden in november oplopen tot 1,1 SOL per dag. Dat komt momenteel neer op zo’n 119 euro per dag. Het valideren van Solana-transacties blijft dus enkel weggelegd voor zeer gegoede personen. 

Hetzelfde geldt voor Avalanche, een andere concurrent van Ethereum. Daar moet een belegger momenteel zo’n 2.000 AVAX-munten in zijn bezit hebben om te mogen valideren. Volgens de huidige marktwaarde van die crypto zou dat neerkomen op meer dan 126.000 euro. Om op Ethereum 2.0 te kunnen valideren, moet je zeker 32 volledige Ether-munten in je wallet hebben, ofwel 72.000 euro.

Hoeveel munten Dogecoin-fans juist nodig zullen hebben om te mogen valideren, is nog niet duidelijk. Volgens de Dogecoin Foundation, een soort bestuursraad van crypto-ontwikkelaars en belangrijke investeerders, zou het mijnbouwsysteem van Dogecoin “iedereen, niet alleen de grote spelers, laten meedoen op een manier die hen beloont voor hun bijdrage aan het onderhoud van het netwerk, en tegelijkertijd iets teruggeeft aan de hele gemeenschap via liefdadigheidsdoelen”.

Musk en Buterin zien het potentieel van Dogecoin

Vitalik Buterin zetelt als adviseur binnen de Dogecoin Foundation, samen met Billy Markus, een van de medebedenkers van de grapmunt, en Jared Birchall, een juridische en financiële vertegenwoordiger van Tesla-baas Elon Musk. 

De elektrische auto- en robotbouwer Tesla aanvaardt sinds december Dogecoins als betaling voor bepaalde merch. Musk ziet Dogecoin, niet Bitcoin of Ethereum, als de meest geschikte digitale munt om te gebruiken als universeel geld. Dogecoin zou het minst gevoelig zijn aan inflatie en het grootste aantal pijlsnelle transacties van de cryptowereld aankunnen.

Volgens zakensite Finbold gaf Buterin vorig jaar al aan dat hij hoopte dat Dogecoin zo snel mogelijk zou overstappen op een proof of stake-systeem met behulp van Ethereum-tech. Vervolgens zou hij ook een soort “brug” installeren tussen het netwerk van Dogecoin en Ethereum, om de transactiesnelheid van de DOGE nog verder op te voeren.

(kg)

Meer