Cryptomunt Solana (SOL) beweert dat 1 transactie op zijn netwerk minder energie verbruikt dan 2 Google-zoekopdrachten

Een rapport van de ontwikkelaars meent dat een Solana-transactie ook 24 keer minder energie verbruikt dan het opladen van een smartphone.

Cryptomunten die proof-of-stake gebruiken, een milieuvriendelijker alternatief voor het miningsysteem van Bitcoin, zitten in de lift. Zo steeg Solana (SOL) het afgelopen jaar meer dan 8.000 procent in waarde, volgens de tabellen van CoinGecko. Met proof-of-stake zetten beleggers munten in om een “validator” van het netwerk te worden. Vervolgens mogen ze transacties goedkeuren en zo nieuwe munten bijmaken.

Vergeleken met proof-of-work, dat de miner beloont die de meeste computerrekenkracht kan voorleggen, is dat systeem op dit moment een pak groener. Er zijn echter ook stemmen binnen de cryptowereld, waaronder Twitter- en Square-baas Jack Dorsey, die beweren dat proof-of-work nu de innovatie binnen hernieuwbare energie aandrijft, juist omdat het zoveel stroom nodig heeft.

Toch lijken proof-of-stake munten, zoals Solana en Avalanche, bezig aan een forse opmars in de cryptomarkt. Zo kon Solana deze maand Cardano, een andere cryptomunt die gebruik maakt van smart contracts en proof-of-stake, vervangen in de top vijf van grootste digitale munten volgens marktwaarde.

Bitcoin-transactie verbruikt evenveel als Amerikaans gezin op zes weken

Donderdag bracht de Solana Foundation een rapport uit waarin te lezen staat dat een cryptotransactie op hun netwerk zo’n 0,00051 kilowattuur aan elektriciteit zou opslurpen. Volgens Google verbruikt een zoekopdracht op hun netwerk zo’n 0,0003 kilowattuur. Een hallucinant verschil met de 1.100 kilowattuur die één Bitcoin-transactie nodig heeft. Dat zou genoeg zijn om een gemiddeld Amerikaans huishouden voor zes weken te voorzien van stroom.

Uitgedrukt in Joule zou een Google-zoekopdracht 1.080 Joule verbruiken, een Solana-transactie 1.837 Joule en een Bitcoin-transactie… 6.995.592.000 Joule. Nog sterker is de bewering van Solana dat hun hele blockchain-ecosysteem elk jaar zo’n 3.186.000 kilowattuur zou verbruiken, ofwel het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik van 986 Amerikaanse gezinnen. Bitcoin zou elk jaar 20 miljoen transacties valideren, wat het totale cijfer van dat energieverbruik op werkelijk astronomische hoogten plaatst.

Ook interessant: Het rapport van Solana werd geproduceerd door Robert Murphy, die werd ingehuurd door het cryptobedrijf om de impact van de munt op het klimaat weer te geven. Murphy is een voormalige energiespecialist bij de Wereldbank.

Solana-validator worden blijft een kostelijke zaak

Enkele kanttekeningen: het Solana-netwerk is minder gedecentraliseerd dan dat van Bitcoin en Ethereum. Er zouden maar 1.196 validators (ook wel knooppunten of nodes van het systeem) zijn op het netwerk die ook zo’n 20 miljoen transacties per jaar zouden verwerken. Bitcoin kent meer dan 13.000 nodes en Ethereum kent er tussen de 3.000 en 9.000.

Maar hoeveel SOL-munten moet een belegger precies inzetten om een validator te worden? “Om aan het systeem van consensus deel te nemen is een rekening nodig met een reserve van 0,02685864 SOL (net geen 5 euro, red.). Het stemmen vereist ook de verzending van een stem-transactie voor elke ‘block’ die de validator verifieert, wat tot 1,1 SOL per dag kan kosten (201 euro, red)”, staat te lezen op de website van Solana. Wie dus het lijstje van validators op het Solana-netwerk wil vervoegen, zal heel wat geld moeten neertellen.

De Solana Foundation beweert tenslotte in het rapport dat ze zullen blijven sleutelen aan hun netwerk om het steeds milieuvriendelijker te maken. Dit willen ze onder andere doen door CO2-compensaties aan te kopen. Hoe ze dat willen klaarspelen, is op dit moment onbekend.

Een SOL-munt kostte vrijdag 188,5 dollar. De munt koerste de laatste 24 uur meer dan 7 procent lager vanwege de impact van een nieuwe coronavariant, die in Zuid-Afrika werd opgemerkt, op de markten.

(lb)

Meer