Jack Dorsey’s ambitieuze cryptoplan voor Bitcoin uitgelegd

Twitter-CEO Jack Dorsey kondigde vrijdag aan dat zijn softwarebedrijf Square werkt aan een gedecentraliseerde cryptobeurs voor Bitcoin. Dat is een logische volgende stap in het plan van de techmiljardair om Bitcoin naar voren te schuiven als de globale munt van het internet.

Via een tweet bevestigde Dorsey vrijdag dat TBD, een nieuw departement van zijn softwarebedrijf Square, werkt aan een gedecentraliseerde beurs (DEX) voor het verhandelen van Bitcoin. Dat is de grootste cryptomunt ter wereld, met een marktkapitalisatie van 912 miljard dollar sinds zondagochtend. 

Het TBD-departement werd voor het eerst onthuld zonder veel uitleg over waar deze divisie van het bedrijf zich precies mee ging bezig houden. Dorsey gaf enkel aan dat Square voortaan ook zou werken aan het ontwikkelen van “niet tot vrijheidsbeneming strekkende, toestemmingsloze en gedecentraliseerde financiële diensten” voor Bitcoin.

Wat is het ambitieuze cryptoplan van Dorsey?

We weten ook dat Twitter van plan is om Bitcoin te integreren voor toekomstige functies op het sociale mediaplatform. Zo zal het in de toekomst mogelijk zijn om Twittergebruikers een soort fooi in Bitcoins te geven met een “Tip jar”, of zogenaamde “Super Follows” aan te schaffen via de cryptomunt.

Square werkt nu dus ook aan een eigen cryptobeurs, waardoor Twittergebruikers makkelijk hun eigen Bitcoins kunnen aankopen om te besteden op het sociale mediaplatform. Er wordt verwacht dat dit heel wat nieuwe cryptogebruikers zal aantrekken, omdat de meeste mensen de huidige gevestigde cryptobeurzen nog steeds ervaren als te obscuur.

Tenslotte werkt Square ook aan een eigen “cold” cryptowallet, een klein stukje hardware waarin gebruikers de toegangscode tot hun cryptomunten veilig kunnen opslaan zonder dat ze online worden blootgesteld aan hacks.

Dorsey is dus bezig aan de uitrol van een heleboel diensten die gebruikers van zijn platformen zullen toelaten om op een vlotte en betrouwbare manier Bitcoins aan te kopen en te gebruiken.

Het begin van een domino-effect?

Indien Dorsey in zijn opzet slaagt, is het niet geheel ondenkbaar dat ook andere grote techbedrijven, zoals Google, Apple, Facebook en Amazon, finaal op de cryptokar zullen springen. Amazon stelde in het verleden al een vacature voor cryptobetalingsexperts open. Er waren ook geruchten dat Apple hetzelfde deed.

Dorsey gelooft dat Bitcoin de globale hoofdmunt van het internet moet worden en heeft aangegeven dat de wereldwijde adoptie van de cryptomunt een van de grootste streefdoelen in zijn leven is geworden.

Cryptobeleggers zien het enthousiasme van Dorsey en de innovaties van Square als een bijzonder stiers voorteken voor de koers van Bitcoin. De afgelopen week zakte de koers van de cryptomunt wel met bijna 2 procent; het gevolg van een correctie nadat de munt op 23 augustus opnieuw de kaap van 50.000 dollar doorbrak.

Lees ook: Monsterdeal in de fintechsector: Jack Dorsey-bedrijf Square koopt het Australische Afterpay voor 29 miljard dollar

Meer