Smart contracts, privacy, … wat kunnen we verwachten van Taproot, de belangrijke en op handen zijnde update van Bitcoin?

Over drie weken ondergaat het Bitcoinnetwerk de grootste upgrade sinds juli 2017. Hoewel de technische verbeteringen er solide uitzien, kan de impact van Taproot op de prijs van BTC beperkt blijven.

Veel minder frequent dan bij alternatieve blockchains, dateren de laatste wijzigingen aan de software van Bitcoin uit de zomer van 2017, toen SegWit (Segregated Witness) werd geactiveerd. Deze code-update heeft de manier waarop gegevens in blokken worden bijgehouden aangepast, de capaciteit verhoogd, een deel van de transactievervalsing verwijderd en de fundamenten van het Lightning Network geconsolideerd (off-chain transacties).

Op dat moment begon de prijs van Bitcoin aan een rally, waarbij de curve een stijging van bijna 50% beschreef. Maar volgens marktdeelnemers hoeft men deze keer met Taproot niet dezelfde positieve reactie te verwachten. Niet in het minst omdat de BTC-prijs dit jaar al bijna verdubbeld is, en vorige week een nieuwe all-time high bereikte toen die de 67.000 dollar aantikte.

Technische verbeteringen

Taproot, dat rond 16 november in werking moet treden, moet enorme technische verbeteringen brengen aan Bitcoin. De update beoogt een betere privacybescherming voor bepaalde transacties op het netwerk door middel van een innovatie genaamd “Schnorr-handtekeningen”, een authenticatieprotocol vernoemd naar de uitvinder ervan. Dit is een pluspunt voor gebruikers die behoefte hebben aan privacy, maar het kan ook argwaan wekken bij regelgevers.

Taproot maakt smarts contracts mogelijk. Dit was een belangrijke prikkel voor de populariteit van Ethereum, die ook de ontwikkeling van gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) versnelde. Deze “dapps” hebben als doel veel economische activiteiten te automatiseren. De invoering van smarts contracts op Bitcoin zou de belangstelling van institutionele beleggers kunnen wekken, gezien het potentieel voor het creëren van nieuwe producten en technische oplossingen.

Revolutie die leidt tot verdeeldheid

Deze upgrade is in veel opzichten een revolutie, maar leidt niettemin tot verdeeldheid. Sommige waarnemers betwijfelen of het Bitcoin-netwerk in staat is zich verder te ontwikkelen en te verbeteren, gezien het trage tempo van het proces. Dat wil niet zeggen dat niemand er vier jaar aan gewerkt heeft. De DEV-gemeenschap (een online gemeenschap van ontwikkelaars, red.) anticipeerde al een hele tijd op Taproot, zelfs het jaar na SegWit.

“Mensen verwarren een lange en strenge kwaliteitscontrole met een gebrek aan verandering. Er (zitten veel) veranderingen (aan te komen), maar het releaseschema is traag omdat ze getest moeten worden,” vertelde Blockstream-baas Adam Back, een vooraanstaande Bitcoin-speler, aan CoinDesk. Hij betreurde de marketinghype rond andere blockchains en cryptomunten met vijfjarige beloftes (waar we nog steeds op wachten).

In de twaalf jaar van zijn bestaan heeft Bitcoin al heel wat uitdagingen gekend. Taproot moet aantonen dat de Bitcoin-technologie kan worden geüpgraded zonder de betrouwbaarheid ervan te veranderen. Tegelijkertijd moet het de investeringsstrategie voor deze digitale opslagplaats van waarde versterken.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20