Kazachstan gedwongen richting nucleaire energie door crypto-miners

De influx van steeds meer cryptominers uit China kan ertoe leiden dat Kazachstan op termijn nucleaire energie zal nodig hebben. Het delven van cryptomunten kost immers een fortuin aan elektriciteit, wat het land niet aankan. Het kampt nu al regelmatig met stroomtekorten als gevolg van de crypto-industrie. Ook het opsporen van zogenoemde grijze miners lijkt een deel van de oplossing.

Het mijnen van crypto slorpt in Kazachstan acht procent van de landelijke stroomcapaciteit op. Nadat China cryptominen verbood, moesten veel miners uitwijken naar andere landen. Door de lage elektriciteitsprijzen (een van de laagste wereldwijd) is Kazachstan één van de topbestemmingen. Veel miners, geregistreerd of ongeregistreerd, vestigen zich in het land. Het zijn vooral die laatste die voor problemen zorgen.

Kost veel stroom

Het mijnen van cryptomunten is een speciaal proces: extreem sterke computers proberen dag en nacht een wiskundige code te kraken, met puur gokwerk. De persoon die zo’n code kan kraken, krijgt daarvoor 6,25 Bitcoins als beloning; een stevig bedrag dus. Het intensieve computergebruik slorpt enorm veel elektriciteit op, waardoor het een zware druk legt op het lokaal elektriciteitsnet.

China heeft het gehad met al dat cryptominen: het land legde een verbod op, waardoor Chinese miners moeten uitwijken naar andere landen. De Verenigde Staten is lievelingsbestemming numero uno, Kazachstan volgt op twee. De regering van Kazachstan schatte ondertussen in dat cryptominen maar liefst acht procent van alle stroomcapaciteit verbruikt in het land, en kijkt, nu het ook naar groene, herbruikbare energie wil shiften, naar oplossingen. Eén daarvan lijkt alvast het opschonen van het lokale crypto-landschap: grijze miners, die niet geregistreerd zijn bij de overheid, zullen binnenkort voor een keuze worden gesteld: ofwel registreren, of het land uit. Op die manier kan de regering de crypto-economie in het land beter in kaart brengen, en dus ook de elektriciteitsvoorziening daarop aanpassen.

Nu wordt als volgende optie echter nucleaire energie aangereikt. Ondanks het probleem met kernafval, heeft een kerncentrale an sich geen rechtstreekse impact op het klimaat. De centrale stoot geen CO2 uit, waardoor sommige landen het als groene energie zien. Net daarom zou Kazachstan dit ook overwegen. Het is een relatief betrouwbare energiebron, niet afhankelijk van water of wind, en kan grote hoeveelheden aan stroom produceren.

(lb)

Meer
Jan Callebaut
Mijn Volglijst

Nickel28 profiteert van hogere prijzen

01/12/2021 14:37

(ABM FN) Nickel28 zag in het derde kwartaal de opbrengsten van de Ramu-mijn flink zien stijgen, terwijl de schulden werden afgebouwd. Dit bleek dinsdag uit een persbericht van de producent van nikkel en kobalt. 

Nickel28 heeft een belang van 8,56 procent in de de Ramu-mijn in Papoea-Nieuw-Guinea. 

De winst per aandeel bedroeg in het derde kwartaal 0,07 dollar per aandeel en 0,19 dollar in de eerste negen maanden van het jaar.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20