Ethereum behaalt nieuwe all-time high: Binnenkort 10.000 dollar en groter dan Bitcoin?

Een Ether-munt kostte donderdag 4.366 dollar, een nieuwe recordprijs voor de crypto. Is een koers van 10.000 dollar en de onttroning van Bitcoin het volgende doel voor de smart contract-munt?

Er werd deze week voor de tweede keer cryptogeschiedenis geschreven. Na een nieuwe all-time high voor Bitcoin, kon de hoofdmunt van Ethereum voor het eerst sinds mei een nieuwe recordprijs optekenen. Op 12 mei stond de prijs van de tweede grootste cryptomunt ter wereld nog op 4.100 dollar. Vervolgens schommelde de koers maandenlang tussen de 2.500 en 3.500 dollar. Donderdag duwde een hausse vervolgens de munt naar een koers van 4.300 dollar.

Na de vestiging van het nieuwe record brak er onmiddellijk een genadeloze correctie aan, omdat enkele cryptobeleggers hun Ether-munten dumpten. Op het moment van schrijven noteert Ether opnieuw aan zo’n 4.000 dollar. De totale marktwaarde van Ethereum staat op net geen 500 miljard dollar. Dat is minder dan de helft van de kapitalisatie die Bitcoin voor zijn rekening neemt. Op een week tijd steeg de koers van Ether al met meer dan 7 procent.

Gas fee honderd keer goedkoper

De reden voor de rally? Altcoins zoals Ether gedijen met het marktoptimisme dat momenteel heerst onder cryptobeleggers, nadat een Bitcoin-ETF voor futurescontracten eindelijk toestemming kreeg om naar Wall Street te trekken. Maar er is ook goed nieuws voor Ethereum zelf op komst. 

Zo staat de lancering van de “Optimistic Ethereum”-update klaar voor binnen enkele maanden. Die update zou de blockchain van Ethereum klaarstomen voor transacties en datagebruik op een grotere schaal. Dat zou de gas fee (gebruikerskosten) van Ethereum wel eens honderd keer goedkoper kunnen maken. Dit zou dan weer de massale ingebruikneming van smart contracts kunnen aanmoedigen.

Oprukken naar de 10.000 dollar en Bitcoin van de troon stoten

Ondertussen verwachten de meest stierse cryptoanalisten dat Ethereum weldra een koersniveau van 10.000 dollar kan bereiken. Zo vertelde Sean Farrell van Digital Asset Strategy in een interview met Yahoo Finance dat hij verwacht dat de munt “binnenkort” naar een prijs van 10.000 dollar kan oprukken.

Grootbank Goldman Sachs voorspelde ooit dat Ethereum uiteindelijk Bitcoin zal voorbijsteken als grootste cryptomunt ter wereld. De open source munt zou meer nut hebben dan het digitale goud van Satoshi Nakamoto. De Amerikaanse bank denkt wel dat dit enkel mogelijk is als Ether volledig is overgeschakeld op Ethereum 2.0, een scenario waarin er volledig gebruikt gemaakt wordt van het proof-of-stake-miningsysteem.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20