Goldman Sachs: “Wees niet verrast als Ethereum Bitcoin van de troon stoot”

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is ervan overtuigd dat Ethereum (ETH) in de toekomst de meest waardevolle blockchain op de markt zal zijn. “Bitcoin (BTC) biedt nog niet hetzelfde niveau van functionaliteit als Ethereum”, staat er te lezen in een nota aan de cliënten van de bank.

Waarom is dit belangrijk?

Bitcoin en Ethereum blijven de twee grootste blockchains op de markt. Tot nu toe heeft Ethereum nog een hele weg af te leggen om Bitcoin van de troon te stoten. De blockchain van ETH heeft wel een aantal voordelen ten opzichte van die van BTC, zoals meer toepassingen en een snellere verwerking van transacties.

In de nota van de bank staat er te lezen dat de reële gebruiksmogelijkheden van ETH de blockchain de potentie geven om in de komende jaren de dominante digitale opslagplaats van waarde te worden. Daarmee zou Ethereum Bitcoin van de troon stoten. Met een marktwaarde van ruim 650 miljard dollar blijft BTC vandaag de grootste cryptomunt op de markt. De marktwaarde van ETH klokt momenteel af op 278 miljard dollar.

Smart contracts

Volgens Goldman Sachs is het slechts een kwestie van tijd vooraleer Ethereum de grootste blockchain is. De analisten van de bank merken op dat Bitcoin door zijn pioniersvoordeel een sterker merk is geworden, maar volgens hen mist het enkele van de gebruiksmogelijkheden van ETH en loopt het achter op het gebied van transactiesnelheden. Als gevolg van de focus op geldtransacties en netwerkbeveiliging biedt Bitcoin nog niet hetzelfde niveau van functionaliteit als Ethereum.

De bank haalt in haar argumentatie aan dat Ethereum de meest populaire blockchain is voor toepassingen met smart contracts. Die smart contacts bestaan uit software die de geautomatiseerde uitvoering van digitale contracten mogelijk maakt, waarbij de technologie de hausse in gedecentraliseerde financieringsprotocollen (DeFi) en door crypto’s aangedreven gedecentraliseerde toepassingen (DApps) heeft gefaciliteerd.

Geen concurrentie voor goud

Als jonger netwerk is Ethereum ook in staat geweest om sneller te groeien dan Bitcoin. Terwijl BTC 261 procent groeide tijdens de afgelopen twaalf maanden, steeg ETH met 856 procent in dezelfde periode.

Goldman Sachs liet in de nota wel weten dat het niet verwacht dat de cryptomunten het binnenkort beter zullen doen dan goud. “Door de hoge volatiliteit kan je de cryptomunten niet vergelijken met veilige havens, zoals goud en zilver”, staat er in de nota. “Voorts is de concurrentie tussen de verschillende crypto’s een risicofactor die verhindert dat de cryptomunten een veilige haven zijn voor beleggers.”

(bzg)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20