Emissies Britse verbrandingsovens per schip afgevoerd naar Noorse opslagsite

De Britse afvalverwerker Cory gaat koolstofdioxide uit zijn verbrandingsovens afvoeren naar de offshore opslagsite Northern Lights in Noorwegen. Daarover hebben beide partijen een akkoord ondertekend. Northern Lights heeft ook al een gelijkaardig akkoord gesloten met de Finse afvalverwerker Fortum.

Cory is een van de grootste afvalverwerkers van het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf baat langsheen de Theems een verbrandingsinstallatie uit. Een tweede installatie in de omgeving zal over enkele jaren in gebruik genomen kunnen worden.

Essentieel

In het akkoord met Northern Lights is voorzien dat de koolstofdioxide, door de verbrandingsinstallaties uitgestoten, wordt opgevangen en onder de bodem van het Noorse gedeelte van de Noordzee zal worden opgeslagen. Northern Lights is de eerste offshore opslagsite van Noorwegen.

Bedoeling is om tegen eind dit decennium jaarlijks ongeveer anderhalf miljoen ton gecomprimeerde koolstofdioxide per schip van Londen naar Noorwegen te transporteren. De Finse groep Forum heeft met Northern Lights eveneens een akkoord gesloten voor de jaarlijkse opslag van 400.000 ton koolstofdioxide.

“Opvang en opslag is de enige realistische manier om de uitstoot van koolstofdioxide door industrieën zoals de cementproductie en de afvalverwerking te verminderen”, benadrukte de Noorse premier Jonas Gahr Støre bij de ondertekening van het akkoord in Londen.

“De verwerking van afval vertegenwoordigt momenteel ongeveer 5 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide. Energieterugwinning uit afval, gecombineerd met de opvang van koolstofdioxide is daarbij van essentieel belang.”

“De samenwerking is een vroege demonstratie van de mogelijkheden die door grensoverschrijdende akkoorden voor de opslag van koolstofdioxide worden geboden”, stippen waarnemers aan. “Het akkoord toont ook de haalbaarheid van het zakelijk model dat Northern Lights heeft uitgebouwd.”

Northern Lights wordt uitgebaat door de energiebedrijven Equinor, Shell en Total en biedt aan alle partijen met een industriële toevoer van koolstofdioxide, een laadterminal en een aangepast schip de mogelijkheid om van de opslag onder de bodem van de Noordzee gebruik te maken.

Gebruikers brengen hun voorraden koolstofdioxide naar een terminal in Øygarden, van waaruit het product door een pijplijn voor een permanente opslag in een reservoir 2,6 kilometer onder de zeebodem wordt gestuurd. Hiermee krijgt Northern Lights, een voormalig site voor gaswinning, een nieuwe bestemming.

Internationale markt

Een eerste fase van Equinor zou over twee jaar in gebruik kunnen worden genomen. Het gebied heeft in eerste instantie een opslagcapaciteit van 1,5 miljoen ton koolstofdioxide per jaar, maar dat volume zou tot 5 miljoen ton per jaar kunnen worden opgevoerd.

Northern Lights is het laatste traject van Longship, een project dat door de Noorse regering voor de opvang, het transport en de opslag van koolstofdioxide werd opgezet.

“Het belang van deze overeenkomst is drievoudig”, beklemtoonde Dougie Sutherland, chief executive van Cory. “Het project betekent een belangrijke stap voorwaarts kunnen zijn voor de opvang en opslag van koolstofdioxide in het Verenigd Koninkrijk.

Bovendien kan deze activiteit een belangrijke pijler worden om het land te helpen klimaatneutraal te worden. Tenslotte kan Northern Lights een belangrijke opstap vormen voor de uitbouw van een internationale markt voor de opslag van emissies.”

(kg)

Meer