Elon Musk wil 100 miljoen dollar doneren aan wie de beste technologie ontwikkelt om CO2 op te vangen

Elon Musk, de CEO van Tesla en SpaceX, heeft aangekondigd dat hij 100 miljoen dollar wil doneren via een prijs voor wie op de proppen komt met de beste technologie om CO2 op te vangen.

Musk, die onlangs de rijkste mens ter wereld is geworden, heeft via Twitter laten weten dat hij volgende week meer details zal geven over de donatie. Volgens TechCrunch is de prijs die Musk wil uitreiken gelinkt aan de Xprize Foundation. Dat is een non-profitorganisatie die wedstrijden organiseert om innovatie te bevorderen en te ondersteunen.

CO2 opvangen

De technologie die Musk wil belonen maakt het mogelijk om CO2 op te vangen, hetzij rechtstreeks uit de lucht, hetzij net voordat het door fabrieken en elektriciteitscentrales wordt uitgestoten.

In het laatste geval wordt er vaak gebruikgemaakt van een installatie van speciale filters op de fabrieksschoorstenen, die de koolstofemissies opvangen voordat zij in de atmosfeer terechtkomen. De opgevangen CO2 wordt vervolgens ergens gestockeerd, doorgaans diep onder de grond, om te voorkomen dat die vervuilende stoffen bijdragen tot de opwarming van de aarde.

Het merendeel van de opgevangen CO2 blijft ondergronds, maar in sommige gevallen wordt het ook gebruikt om plastiek of bruisende drankjes te maken.

Opwarming aarde

De wereldwijde CO2-uitstoot is de afgelopen 100 jaar gevoelig gestegen. Dat bewerkstelligt de verdere opwarming van onze planeet en de klimaatverandering.

Momenteel zijn er wereldwijd zo’n 20 commerciële projecten – de zogeheten CCUS-projecten – waarbij CO2 wordt opgevangen, bewaard en eventueel opnieuw gebruikt, leren cijfers van het Internationale Energieagentschap (IEA).

Volgens het agentschap zijn er sinds 2017 zo’n 30 overeenkomsten gesloten met betrekking tot soortgelijke projecten. ‘Maar er zijn er nog veel meer nodig om te voorkomen dat de temperatuur op aarde met meer dan 1,5 graden boven het pre-industriële niveau stijgt’, aldus het IEA.

Het agentschap is ervan overtuigd dat de CCUS-projecten de uitstoot met 20 procent kunnen doen verminderen. Tegelijk kunnen dergelijke projecten het prijskaartje van de bestrijding van de klimaatcrisis met zo’n 70 procent verlagen. Het is namelijk vrij duur om de zware industrie op groene energie te laten draaien in vergelijking met de kosten om CO2 uit de lucht te halen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft al laten weten dat de vermindering van de Amerikaanse CO2-uitstoot een van zijn prioriteiten is. Zijn doelstelling is om de Verenigde Staten koolstofneutraal te maken tegen 2050.

Lees ook:

Meer