Europa: Rijkste 10 procent is verantwoordelijk voor ruim een kwart van de CO2-uitstoot

Europeanen die tot de 10 procent rijkste burgers behoren, stoten veel meer CO2 uit dan de rest. Terwijl de uitstoot van broeikasgassen in Europa tussen 1990 en 2015 omlaag ging, steeg de uitstoot van de rijkste groep. Dat schrijft Duurzaam Bedrijfsleven naar aanleiding van een nieuw onderzoek van Oxfam Novib.

De rijkste 10 procent is verantwoordelijk voor ruim een kwart van de uitstoot in Europa. Dit is evenveel als de wat de armste helft van de EU-bevolking samen uitstoot. 40% van de Europeanen met een ‘middeninkomen’ waren verantwoordelijk voor 46% en de rijkste 1% voor 7% van de CO2-uitstoot.

Om zeker te stellen dat de wereld niet meer dan 1,5 °C opwarmt, moet de CO2-voetafdruk van de rijkste 10% van de Europeanen in 2030 tien keer kleiner zijn dan nu. Die van de rijkste 1% moet zelfs 30 keer minder worden dan nu. De CO2-uitstoot van de armste 50% van de Europese bevolking moet worden gehalveerd.

De uitstoot van de rijkste groep Europeanen is met name gestegen doordat zij meer vliegen en minder zuinige auto’s rijden. Transport draagt het meest bij aan de voetafdruk van de welgestelde Europeanen. Bij mensen met minder geld zorgt elektriciteits- en warmtegebruik voor de meeste uitstoot. Menen in lagere inkomensgroepen wonen vaker in huizen die slecht geïsoleerd zijn waardoor er gemakkelijker warmte verloren gaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20