In New York zijn 2% van alle gebouwen verantwoordelijk voor 70% van alle CO2-uitstoot

New York telt bijna één miljoen gebouwen. Toch blijkt dat amper 2 procent van die panden verantwoordelijk te zijn voor 70% van de totale uitstoot van koolstofdioxide door het vastgoed van de stad. Dat is de conclusie van een rapport van het milieuconglomeraat New York Communities for Change.

De grote schuldigen zijn volgens het rapport een aantal luxecomplexen, waaronder de Trump Tower en het Trump International Hotel, 666 Fifth Avenue van Jared Kushner, het Baccarat Hotel and Residences en 15 Central Park West.

Kostenneutraal

Gebouwen zijn in de Verenigde Staten verantwoordelijk voor 40 procent van de emissies van broeikasgassen. Daarmee vormt de sector ook een gedroomd doelwit om de energie-efficiëntie van de Amerikaanse maatschappij op te voeren. In New York loopt dat cijfer volgens de lokale autoriteiten zelfs op tot 70 procent.

Indien de stad de emissies van zijn gebouwen tegen het midden van dit decennium met 90 procent zou willen afbouwen, moet gerekend worden op een investering van ongeveer 94 miljard dollar. Op termijn zouden die inspanningen echter tot 87 miljard dollar energie-besparingen opleveren. Daarmee zou de ingreep ongeveer kostenneutraal worden doorgevoerd.

De onderzoekers wijzen erop dat in New York het energieverbuik van een kantoorgebouw gemiddeld 186 kilo British thermal units (kBtu) per vierkante voet bedraagt, tegenover 125 kBtu voor een appartement en 112 kBtu voor een school. In de Trump Tower werd echter een cijfer van 208 kBtu gemeten.

Voor het Trump International Hotel & Tower werd een waarde van 267 kBtu gemeld, terwijl het verbruik van 666 Fifth Avenue en 157 West 57th Street opliep tot respectievelijk 285 kBtu en 287 kBtu. In het Baccarat Hotel and Residences diende zelfs een niveau van 386 kBtu te worden geregistreerd.

Schoorstenen

“New York kent geen zware industrie,” benadrukt Pete Sikora, hoofdadviseur van de New York Communities for Change. “In New York komt de vervuiling vooral van figuren zoals Donald Trump en Jared Kushner. Indien New York een industriestad zou zijn, zouden gebouwen zoals de Trump Tower de schoorstenen zijn.” Er wordt wel gewezen op de grote macht van de vastgoedlobby.

De milieumaatregelen die burgemeester Bill de Blasio wil doorvoeren, zouden de vervuiling slechts met 7 procent terugbrengen. Een plan van Costa Constantinides, hoofd van Committee on Environmental Protection, komt evenmin verder dan een reductie met 13 procent.

In een reactie op het rapport zegt de Real Estate Board of New York dat New York één van de meest groene en milieuvriendelijkste metropolen van de hele wereld is.

Meer