Elon Musk spot met Joe Biden na toeristische ruimtevlucht SpaceX

Na drie dagen in de ruimte werd de Inspiration4-missie van SpaceX, Elon Musks ruimtevaartbedrijf, met succes beëindigd, Er werd geschiedenis geschreven; het ging immers om de eerste geheel civiele ruimtemissie.

SpaceX heeft Virgin Galactic en Blue Origin ingehaald door ook toeristen de ruimte in te sturen. Het lucht- en ruimtevaartbedrijf van Elon Musk heeft de gelijkaardige ondernemingen van Richard Branson en Jeff Bezos aantoonbaar overschitterd door niet alleen professionals op een kort uitstapje naar een baan om de aarde te trakteren, maar door een volwaardige meerdaagse ruimtevaartcruise voor een volledig civiele bemanning te organiseren. De Inspiration4-missie hoeft zich dus niet te schamen, zelfs al waren Musks rivaliserende miljardairs eerder in de ruimte.

Terwijl velen (NASA, Boeing, Jeff Bezos) SpaceX en de bemanning feliciteerden met hun missie, ontbraken de felicitaties van een belangrijke speler. President Joe Biden gaf geen commentaar op de zaak. En dat ondanks het feit dat, afgezien van het bereiken van de Inspiration4-missie om ruimteverkenning “toegankelijk voor iedereen” te maken, de amateur-astronauten erin slaagden meer dan 200 miljoen dollar op te halen (160,2 miljoen dollar aan donaties en een bijdrage van 50 miljoen dollar van Elon Musk) voor het St Jude Children’s Research Hospital.

Bijna onschuldige kwinkslag

Dat gebrek aan commentaar werd niet gemist door internetgebruikers, evenmin als door Elon Musk zelf, die een kleine sneer naar de Amerikaanse president de virtuele wereld instuurde. In antwoord op een vraag van een twittergebruiker: “De President van de Verenigde Staten heeft geweigerd om zelfs maar de vier nieuwe Amerikaanse astronauten te erkennen die hebben geholpen om honderden miljoenen dollars in te zamelen voor St. Jude. Wat is jouw theorie over het waarom?”, antwoordde de SpaceX-oprichter: “Hij slaapt nog”. Een onschuldige – of bijna onschuldige – kwinkslag.

Tijdens de presidentscampagne van 2020 noemde Donald Trump zijn tegenstander Joe Biden namelijk vaak “Sleepy Joe”. Elon Musks grapje over Joe Biden is duidelijk een knipoog hiernaar. Het is moeilijk te weten of het een grap was of een echte aanval op de Democratische president. Elon Musk zei onlangs echter dat hij “liever buiten de politiek blijft”.

SpaceX heeft altijd een goede relatie gehad met de federale regering van de VS. Het bedrijf heeft verscheidene contracten met de NASA gesloten, met name om astronauten naar het ISS te sturen. SpaceX won ook het contract om de volgende maanlander voor de NASA te bouwen, en klopte daarbij rivaal Blue Origin en dochteronderneming Leidos Dynetics.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20