“Elektronisch papier zal beeldscherm vervangen”

De kwaliteit van computerschermen is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan. Toch is er nog altijd ruimte voor verbetering. Het zou bijvoorbeeld fijn zijn als ze minder energie verbruikten, als er ook buiten in de zon van het scherm gelezen kon worden en als het lezen van een scherm even prettig zou zijn als van papier. Al deze problemen worden een stuk minder met zogenoemd “elektronisch papier”, zegt de Zweedse Chalmers University of Technology.

Waarom is dit belangrijk?

Een van de problemen met E-papier is dat het niet dezelfde kwaliteit beelden en kleuren oplevert als een scherm met LED-verlichting. Onderzoek van de Chalmers University of Technology toont aan hoe de technologie nu wel kan worden geoptimaliseerd zodat ze aantrekkelijk wordt voor commercieel gebruik.

Wat is elektronisch papier?

Chalmers: “Een conventioneel digitaal scherm maakt gebruik van achtergrondverlichting om een tekst of afbeelding te verlichten. Binnenshuis is dat prima, maar we weten allemaal hoe lastig het is om ook in de volle zon iets te zien op zo’n scherm. Reflecterende schermen proberen daarentegen gebruik te maken van het omgevingslicht en bootsen de manier na waarop onze ogen reageren op echt papier.”

Tot nu toe was een van de problemen met deze reflectiesche

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20