Elektrische auto verdeelt Belgische autokopers in twee kampen

De elektrische auto splijt het Belgische autokoperspubliek in twee: de helft overweegt er een te kopen, de andere helft niet. Dat blijkt uit een enquête door ING België.

ING België liet 1.200 Belgen ondervragen in het kader van de Europese mobiliteitsweek. Een van de vragen ging na in welke mate ze een alternatieve brandstoftypes overwegen mochten ze in de komende twee jaar een nieuwe hoofdwagen kopen.

  • Zowat 18 procent zegt zeker en vast een volledig elektrische wagen te overwegen en nog eens 32 procent zegt er ook eerder positief tegenover te staan. Dat betekent dat precies de helft van de ondervraagden een elektrische wagen zien zitten. Maar daartegenover staat dus een even grote groep van potentiële autokopers die geen heil zien in een elektrische wagen.
  • Hybride wagens (deels elektriciteit, deels benzine) hebben een hogere aantrekkingskracht dan volledig elektrische. Twee op de drie Belgische automoblisten zouden een hybride wagen overwegen.
  • De auto op waterstof of aardgas kan daarentegen slechts een minderheid van de ondervraagden kan bekoren, al blijkt de belangstelling wel veel groter dan het huidige verwaarloosbare marktaandeel van zulke wagens.
bron: enquête ING België

Wantrouwen

ING België polste ook naar de motiveringen bij de automobilisten die ook in de toekomst liever met diesel of benzine dan met alternatieve brandstoffen willen rijden. Een op de drie geeft het kostenplaatje als belangrijkste reden aan en een kwart zegt gewoon een voorkeur te hebben voor diesel of benzine. Ook wantrouwen in de duurzame beloften van elektrische wagens lijkt een cruciale factor: 17 procent zegt dat het nog niet volledig bewezen is dat dit type auto echt duurzamer is.

Nog enkele opmerkelijke cijfers: slechts 34 procent van de ondervraagden is het ermee eens dat alle nieuwe auto’s tegen 2030 elektrisch moeten zijn en een meerderheid (54 procent) vindt dat de overheid particulieren nog meer fiscale prikkels moet geven om een elektrische auto aan te schaffen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20