Elektrische auto breekt nog niet volledig door bij bedrijfswagens

In slechts 37 procent van de Belgische bedrijven zijn er werknemers te vinden die met een volledig elektrische bedrijfswagen rijden. Diesel en benzine blijven de norm in het bedrijfswagenpark. Dat blijkt uit een enquête door Vlerick Business School.

Waarom is dit belangrijk?

 Vanaf 2026 zullen enkel nog elektrische bedrijfswagens kunnen genieten van een fiscaalvriendelijk regime, zo besliste de federale regering in mei. De meeste Belgische bedrijven en hun werknemers hebben de overgang van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden echter nog niet gemaakt.

De Vlerick-onderzoekers ondervroegen 320 bedrijven die representatief zijn voor de Belgische ondernemingswereld naar hun mobiliteits- en verloningsbeleid. Daaruit blijkt dat bedrijfswagens een belangrijke aantrekkingsfactor blijven op de arbeidsmarkt.

De bedrijfswagen is met voorsprong de meest voorkomende mobiliteitsoptie (73 procent van de bedrijven) die werkgevers via fiscaal gunstige regelingen aan hun werknemer aanbieden, voor de elektrische fiets (38 procent) en de klassieke fiets (34 procent).

Een tweede vaststelling: het is nog lang niet zo dat er in elk Belgisch bedrijf voor een elektrisch model gekozen wordt of kan worden. In 63 procent van de bedrijven is er op de personeelsparking momenteel geen enkele elektrische bedrijfswagen te bespeuren. Diesel- en benzinewagens blijven de standaard, gevolgd door hybride wagens (deels benzine, deels elektriciteit).

Laadkaarten

“Het is duidelijk dat er nog stappen moeten gezet worden”, besluit Vlerickprofessor Xavier Baeten. “Volledig elektrische voertuigen zijn op dit moment nog maar in 37 procent van de bedrijven in onze steekproef opgenomen in de fleet. Het zal dan ook niet verbazen dat slechts 15 procent van de bedrijven een laadkaart voorziet, en slechts 13 procent voorziet in een oplaadpunt thuis. Daarnaast is het zo dat kortetermijngebruik van het openbaar vervoer niet echt is ingeburgerd.”

Meer elektrische wagens in het eigen wagenpark wordt door de ondervraagde bedrijven wel aangevinkt als een van hun belangrijkste prioriteiten.

(lb)

Lees ook: Elektrische bedrijfswagen: drie op de tien benzine- of dieselrijders niet bereid om over te stappen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20