Einde van de Veolia-Suez-saga: Rivaliserende Franse afvalreuzen komen eindelijk tot akkoord over fusie

Veolia en Suez hebben maandag aangekondigd dat ze tot een akkoord gekomen zijn over een fusie. Daarmee komt een maandenlange juridische en mediatieke strijd tussen de twee Franse afval- en waterzuiveringsreuzen. 

De twee bedrijven, die ook actief zijn in ons land, zijn uiteindelijk een prijs van 20,50 euro per aandeel van Suez overeengekomen. Aanvankelijk had Veolia slechts 18,50 euro per aandeel veil, een bedrag dat volgens Suez te laag was. 

De toenadering maakt de weg vrij voor de oprichting van een ‘wereldkampioen van de ecologische transitie’, zoals Veolia in een persbericht stelt. De nieuwe gigant zou een omzetcijfer van 37 miljard euro kunnen voorleggen volgens hetzelfde communiqué. 

Daarmee komt een einde aan een tumultueuze paringsdans tussen de twee Franse vlaggenschepen. De bal ging aan het rollen toen Veolia een belang van 29,9 procent in Suez nam door de aandelen in de Franse groep over te nemen van Engie, het moederbedrijf van onder meer het Belgische Electrabel. Veolia stak zijn ambitie om een meerderheid in Suez te bemachtigen niet onder stoelen of banken, Suez daarentegen was minder enthousiast om opgeslorpt te worden door de concurrentie. 

Er was sprake van een vijandige overname, en beide groepen houden al 7 maanden lang een juridisch steekspel en wisselden zelfs scheldwoorden uit via de pers. Pogingen tot toenaderingen vervielen in een dovemansgesprek. 

De Franse politiek kwam zelfs tussen, bij monde van minister van Economie Bruno Le Maire, en nu is er dus toch een akkoord uit de bus gekomen. Tegen 14 mei zou de deal rond moeten zijn. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20