Parijse rechtbank schort overname van Suez-aandelen door Veolia op

Een rechtbank in Parijs heeft vrijdag in kort geding de opschorting bevolen van de overname van bijna het volledige belang van energiebedrijf Engie in de Franse afval- en waterzuiveringsreus Suez door de eveneens Franse concurrent Veolia.

Dat besliste de rechtbank omdat de personeelsvertegenwoordiging van Suez en dochter Suez Eeau France, die aan de basis ligt van de gerechtelijke procedure, niet is ‘geïnformeerd en geraadpleegd’ in verband met de deal. Engie en Veolia laten in een reactie weten beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de rechtbank.

Veolia bereikte maandag een akkoord om 29,9 procent van de aandelen van concurrent Suez over te kopen van Engie voor 3,4 miljard euro.

Dat gebeurde tegen de wil in van de Franse staat, die 22 procent van Engie bezit. Suez zelf had het in een reactie over een overname ‘op een vijandige manier en in ongeziene en onregelmatige omstandigheden’.

Sinds dinsdag zijn de aandelen van Engie overgedragen aan Veolia, dat dezelfde dag nog de afgesproken som overmaakte aan het energiebedrijf.

Eind augustus raakte bekend dat Veolia aasde op het belang van Engie in Suez om daarna een publiek bod uit te brengen op de rest van de aandelen.

Het bedrijf wil door Suez in te lijven uitgroeien tot een wereldspeler. In een reactie laat een woordvoerder van Engie vrijdagavond weten dat het bedrijf beroep zal aantekenen tegen de beslissing van de rechtbank. Ook Veolia zal dat doen. Het bedrijf zegt dat de beslissing van de rechtbank ‘geen juridische basis’ heeft.

Meer