Eerste ambassade van een Golfstaat geopend in Israël: “Belangrijke mijlpaal”

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben een ambassade geopend in Israël, minder dan een jaar nadat de twee landen hun diplomatieke relaties hebben hersteld na Amerikaanse bemiddeling. 

De gezamenlijke ongerustheid van de VAE en Bahrein over Iran hebben vorig jaar de betrekkingen tussen Israël en de twee Golfstaten genormaliseerd. Dat gebeurde in het kader van de ‘Abraham-akkoorden’, onder toeziend oog van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump. 

De inauguratie van de VAE-ambassade in Tel Aviv komt er nadat ook de Israëliërs vorige maand een nieuwe ambassade in de VAE openden. “Sinds de normalisering van de banden hebben we voor het eerst besprekingen gezien over handels- en investeringsmogelijkheden”, zei de VAE-ambassadeur Mohamed Al Khaja, nadat hij de vlag van zijn ambassade in Tel Aviv had gehesen. “We hebben belangrijke overeenkomsten ondertekend op verschillende gebieden, waaronder economie, luchtvervoer, technologie en cultuur.”

“Belangrijke mijlpaal”

De Israëlische president Isaac Herzog noemde de opening van de ambassade tijdens de ceremonie “een belangrijke mijlpaal op onze weg naar de toekomst, vrede, welvaart en veiligheid” voor het Midden-Oosten. “Een jaar geleden leek het misschien nog een vergezochte droom om de vlag van de VAE trots te zien wapperen in Tel Aviv. In veel opzichten is niets natuurlijker en normaler.”

“De VAE en Israël zijn beide innovatieve naties”, voegde Herzog eraan toe, “we kunnen deze creativiteit inzetten om te werken aan een meer welvarende en duurzame toekomst voor onze landen en onze regio.”

Rol van bemiddelaar

De toenadering tot Israël door verschillende landen in de regio, waaronder ook Soedan en Marokko, schiet bij de Palestijnen in het verkeerde keelgat. Die willen dat er eerst wordt ingegaan op hun eis van een onafhankelijke staat zonder Israëlische bezetting. 

Maar volgens de VAE, die politieke islamistische groeperingen zoals Hamas wantrouwt, zullen de ‘Abraham-akkoorden’ Palestina uiteindelijk ten goede komen. Yousef al-Otaiba, de VAE-ambassadeur in Washington zei in april dat de Golfstaat daardoor de rol van bemiddelaar kan opnemen – zoals Egypte en Jordanië, die beide vredesakkoorden met Israël hebben gesloten.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20