Premier van de Palestijnse Autoriteit: ‘Nieuwe Israëlische regering is even slecht als de oude’

Mohammad Shtayyeh, de premier van de Palestijnse Autoriteit, is niet onder de indruk van de nieuwe Israëlische regering. Volgens hem is die even slecht als de vorige.

Israël heeft een nieuwe regering. Het grote verschil met de voorgaande regering is dat die niet langer wordt geleid door Benjamin Netanyahu. De rechtse nationalist Naftali Bennett heeft zijn plaats ingenomen en kreeg zondagavond het vertrouwen van het Israëlische parlement.

Netanyahu buitenspel gezet

Ondanks het feit dat Netanyahu buiten spel werd gezet, is Shtayyeh er niet van overtuigd dat deze regering veel veranderingen voor de Palestijnen met zich gaat meebrengen. ‘Wij vinden deze nieuwe regering niet minder slecht dan de vorige, en wij veroordelen de aankondigingen van de nieuwe premier Bennett om de Israëlische nederzettingen te steunen’, klonk het maandag. ‘De nieuwe regering heeft geen toekomst als zij geen rekening houdt met de toekomst van het Palestijnse volk en zijn legitieme rechten.’

De nieuwe premier heeft een Palestijnse staat uitgesloten en wil dat Israël de uiteindelijke controle behoudt over al het land dat het bezet. Hij heeft Israël al eerder opgeroepen om de Gazastrook krachtiger aan te vallen.

Felicitaties van wereldleiders

Inmiddels hebben verschillende wereldleiders Bennett al gefeliciteerd met zijn nieuwe regering, waaronder Canada. De Canadese premier Justin Trudeau, benadrukte wel dat zijn land voorstander blijft van een tweestatenoplossing, waarbij de Palestijnen en Israëli’s in vrede samenleven.

Het Witte Huis liet in een verklaring weten dat de Amerikaanse president Joe Biden de nieuwe Israëlische premier telefonisch heeft gesproken. ‘De Amerikaanse regering is van plan om nauw met de Israëlische regering samen te werken aan inspanningen om vrede, veiligheid en welvaart voor Israëli’s en Palestijnen te bevorderen’, staat er in de verklaring. ‘Israël heeft geen betere vriend dan de Verenigde Staten.’

De Europese president Charles Michel zei dan weer dat hij er naar uitkijkt om de relatie tussen de Europese Unie (EU) en Israël te versterken. Hij wil naar eigen zeggen zo streven naar gemeenschappelijke welvaard en duurzame regionale vrede en stabiliteit.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20