Een Duitse energiecentrale zit nu zonder steenkool

De wereldwijde energieschaarste heeft een Duitse elektriciteitsproducent gedwongen een elektriciteitscentrale stil te leggen nadat deze zonder steenkool kwam te zitten.

Steag GmbH heeft zijn centrale Bergkamen-A in het westen van het land deze week gesloten wegens een tekort aan steenkool, zo liet het per e-mail weten aan Bloomberg. De sluiting is het eerste teken dat Europa wellicht zal moeten rekenen op zacht en winderig weer om de lichten aan te houden nu het continent geconfronteerd wordt met tekorten aan aardgas en steenkool waarschijnlijk niet te hulp zal schieten.

De energieprijzen rijzen de pan uit van de VS tot Europa en Azië nu de economieën opkrabbelen van een door een pandemie veroorzaakte windstilte nu mensen weer naar kantoor gaan. Het tekort is zo acuut dat China zijn staatsbedrijven heeft opgedragen de bevoorrading koste wat kost veilig te stellen en dat Europa meer van zijn reeds uitgeputte voorraden van de vuilste fossiele brandstof verbrandt, een maatregel die de klimaatonderhandelingen volgende maand kan bemoeilijken.

“We hebben een tekort aan steenkool,” zei Daniel Muhlenfeld, een woordvoerder van Steag. “Er is een sterke vraag naar steenkool en er is ook een sterke vraag naar vervoer per binnenschip. En aangezien Bergkamen geen spoorverbinding heeft, zijn er hier geen logistieke alternatieven voorhanden.”

De Europese nutsbedrijven hadden zich al tot steenkool gewend wegens tekorten aan aardgas, en zijn onlangs op de spotmarkt gesprongen om ladingen veilig te stellen en hebben zelfs Rusland om meer leveringen gevraagd. De stap van China om meer voorraden veilig te stellen zal de situatie waarschijnlijk nog verergeren, waardoor Europa deze winter zal moeten worstelen om brandstof te vinden.

Dubbel knelpunt

Steenkool wordt verhandeld op torenhoge niveaus, waardoor een benchmark in de sector op weg is om op vrijdag het vorige record van $192,50 uit juli 2008 te breken. Verschillende ladingen Australische steenkool wisselden dinsdag van eigenaar boven de $200 per ton, volgens handelaars die de transacties op het globalCOAL-platform zagen. 

Steag staat ook voor logistieke uitdagingen nu het herstel van Europa’s grootste economie de vraag naar vervoer over de binnenwateren aanwakkert. Toch is het nutsbedrijf optimistisch dat de fabriek “vrij snel” weer online zal komen.

“We hebben te maken met een dubbel knelpunt.” aldus Muhlenfeld. “Dit is geen specifiek probleem voor Steag, maar een algemeen probleem voor bijna alle eigenaren van op steenkool gebaseerde elektriciteitscentrales deze dagen.”

De centrale van Bergkamen-A is in september vier keer stilgelegd, tot wel zes dagen aan een stuk, als gevolg van externe factoren, zo blijkt uit de archieven. Drie andere Duitse kolencentrales werden vrijdag stilgelegd voor onderhoud.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.