Geconfronteerd met brandstoftekort, grijpen Britten massaal naar elektrische wagens

De afgelopen week is er in het Verenigd Koninkrijk een brandstoftekort geweest. Tot op heden vormen er zich ellenlange rijen aan de benzinestations, als ze al over voldoende brandstof beschikken. Als een reactie op dat tekort zijn heel wat Britse chauffeurs overgeschakeld op elektrische voertuigen.

Vorige week konden sommige Britse pompen niet van brandstof worden voorzien. De reden: een tekort aan vrachtwagenchauffeurs, grotendeels veroorzaakt door de Brexit-gerelateerde regelgeving.

Een brandstoftekort dat aanvankelijk relatief beperkt bleef, breidde zich uiteindelijk uit tot het hele land. Veel chauffeurs zijn dan ook in paniek geschoten, mede door de waarschuwingen van BP. Dat leidde onder meer tot hamstergedrag aan de pomp. Wat volgde waren ellenlange rijen aan benzinestations.

Zoekopdrachten online exploderen

Tegelijkertijd blijkt er in het VK een plotse toename te zijn van de belangstelling voor elektrische voertuigen. Op 24 september, de dag waarop het brandstoftekort in het hele land begon, zag Google het aantal zoekopdrachten naar elektrische wagens met maar liefst 1.600 procent toenemen.

Carguide, een Brits platform voor de verkoop van tweedehands auto’s, meldde 16 keer het gemiddelde aantal zoekopdrachten.

Hetzelfde geldt voor Carwow, dat nieuwe en gebruikte auto’s verkoopt. Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag werd vastgesteld dat het aantal zoekopdrachten naar elektrische voertuigen met respectievelijk 28, 43 en 56 procent was gestegen in vergelijking met de week daarvoor.

“We zagen ook een enorme piek – 94 percent in vergelijking met vorige week – van mensen die onderzoek doen naar EV-eigendom en onze advieshub voor elektrische voertuigen bekijken, onderzoek doen naar het aanbod van voertuigen, vragen stellen over thuisladen en op zoek gaan naar lokale oplaadpunten,” voegde een Carwow-vertegenwoordiger eraan toe in een reactie aan Electrek.

Het is nog te vroeg om te zeggen of deze piek van belangstelling zich heeft vertaald in een verkooppiek. Maar het lijkt ons wel zeer waarschijnlijk.

Het brandstoftekort zou echter in de komende dagen moeten worden opgelost. Dat is althans wat de Britse regering heeft aangekondigd. In afwachting van een stabilisering van de situatie is het leger opgeroepen om dit weekend benzine en diesel naar de benzinestations (zonder voorraad) te brengen. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20