Lange rijen bij Britse tankstations door brandstoftekorten

Britse automobilisten zijn bezorgd dat ze zonder brandstof komen te zitten en schuiven daarom aan de tankstations in lange rijen aan.

De tekorten worden veroorzaakt door een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs in het Verenigd Koninkrijk. Er is voldoende brandstof beschikbaar, maar de leveranciers slagen er niet in die bij de tankstations te krijgen. Het tekort aan transporteurs heeft te maken met de brexit, die tot een exodus van Poolse en andere Centraal-Europese chauffeurs geleid heeft.

Het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern Shell ziet bij bepaalde tankstations in het Verenigd Koninkrijk langere rijen ontstaan, nu branchegenoten BP en ExxonMobil stations hebben moeten sluiten omdat er een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs is om brandstof te leveren.

Shell is naar eigen zeggen bezig met een aanpassing van de leveringsplanning om aan die grotere vraag te kunnen voldoen. Het bedrijf heeft ongeveer duizend pompstations in het Verenigd Koninkrijk. Volgens persbureau Reuters zouden sommige stations van Shell inmiddels geen brandstof meer hebben.

Regeringsoverleg

BP zegt dat er bij minstens vijftig van zijn ruim 1.200 Britse pompstations tekorten zijn aan bepaalde brandstoffen. Sommige zijn helemaal dicht. BP is bezig pompstations met een grote vraag van klanten van extra brandstof te voorzien, net als locaties langs snelwegen of belangrijke verkeersknooppunten.

Volgens de BBC zijn topministers bijeengekomen om het brandstoftekort te bespreken. Minister van Transport Grant Shapps zei eerder aan de Britse omroep dat niets uitgesloten wordt om te helpen met de bevoorrading van de raffinaderijen naar de tankstations. Er wordt gedacht om militairen in te zetten.

Lees ook: De echte brexitschok moet nog komen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20