“De echte brexitschok moet nog komen”

De Britse retailfederatie BRC waarschuwt voor bijkomende tekorten en hogere prijzen in de Britse supermarkten door nieuwe brexitgerelateerde grenscontroles voor voeding van leveranciers uit de EU.

De Britse supermarkten kampen al enige tijd met tekorten als gevolg van bevoorradingsproblemen door een tekort aan truckers. Daardoor blijven sommige rekken in de winkels leeg.

Het tekort aan transporteurs heeft te maken met de brexit, die tot een exodus van Poolse en andere Centraal-Europese chauffeurs geleid heeft. Volgens het British Retail Consortium (BRC) zal de Britse exit uit de Europese Unie, die begin dit jaar stapsgewijs officieel werd, de komende maanden tot nog meer ontwrichtingen van de aanvoerketen leiden.

“De echte brexituitdaging voor retailers wordt waarschijnlijk voelbaar begin 2022, wanneer de grenscontroles eindelijk geïntroduceerd worden in het Verenigd Koninkrijk”, schrijft de retailkoepel. “In tegenstelling tot de EU die meteen grenscontroles invoerde, heeft onze regering besloten om ze uit te stellen en verder uit te stellen, wat betekent dat Europese voedselleveranciers de afgelopen negen maanden vrijwel zoals gewoonlijk naar het VK hebben kunnen exporteren. Maar dat gaat nu veranderen.”

Bureaucratie

Over een week of drie wordt een eerste regel van kracht. Vanaf 1 oktober zullen Europese leveranciers van vlees en zuivel een gezondheidscertificaat moeten kunnen voorleggen en hun Britse invoerhaven vier uur op voorhand moeten verwittigen van hun aankomst. Het gaat om een puur administratieve maatregel. Er zullen geen goederen aan de grens tegengehouden worden bij problemen.

Dat kan wel het geval zijn vanaf de jaarwisseling. “De grootste uitdaging volgt in januari 2022, midden in de piek van de import van verse voeding uit Europa”, waarschuwt het BRC. “Fysieke controles in de havens zullen grotere uitdagingen met zich meebrengen, in het bijzonder omdat de invoer van voeding onderworpen is aan enkele van de strengste controles.”

De retailfederatie vreest dat de nieuwe brexitbureaucratie tot hogere prijzen en nieuwe tekorten in de winkelrekken zal leiden en dringt er bij de regering-Johnson op aan om de voorbereidingen te versnellen.

“Het wordt een grote brexittest”, zegt het BRC. “Ten eerste moet het papierwerk correct zijn om te voorkomen dat de toegang wordt geblokkeerd en de bezorging wordt vertraagd. Ten tweede zal het wachten aan de grens waarschijnlijk langer duren voor alle importen, aangezien vervoerders zich nog moeten aanpassen aan de nieuwe systemen. Daar komt nog bij dat belangrijke importhavens zoals Dover en de Welshe havens in januari waarschijnlijk nog geen permanente controlefaciliteiten zullen hebben.” (mah)

Lees ook: Drugsschaarste in Londen door brexit

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20