Drugsschaarste dreigt in Londen door brexit en dat heeft gevaarlijke gevolgen

Grondigere controles, langere files en een transportsector die al enige tijd verstoord is door het coronavirus zorgen ervoor dat heel wat goederen moeilijk tot in het Verenigd Koninkrijk raken. Een van die zaken blijkt nu MDMD te zijn, het hoofdbestandsdeel van XTC. In Londen wordt zelfs al gesproken van een schaarste. Experts vrezen dat drugsgebruikers daardoor gaan grijpen naar pillen die andere, gevaarlijkere stoffen bevatten.

Sinds de brexit duiken hier en daar berichten op over producten die niet of niet op tijd in het Verenigd Koninkrijk raken of zullen raken door de verstrengde invoercontroles. Zo dreigen Britten zonder kalkoen te vallen met Kerstmis, zitten veel winkels door hun voorraad Cola Light heen en trekken sommige pubs zelfs aan de alarmbel door een gebrek aan vaten bier.

“Droogte”

Maar de transportproblemen hebben ook meer verrassende gevolgen. “De beschikbaarheid van MDMA is in sommige delen van de UK ernstig verminderd, waarbij mensen in Londen het als een ‘droogte’ beschrijven”, zei Niamh Eastwood, de uitvoerend directeur van drugsliefdadigheidsorganisatie Release, aan Metro.co.uk.

“Dit zou zeker een gevolg kunnen zijn van de vermindering van het aantal vrachtwagens dat goederen vanuit Europa vervoert. Illegale goederen worden daarbij meestal verborgen tussen legale producten, maar leveranciers hebben nu vermoedelijk prioriteit gegeven aan meer lucratieve drugs, zoals cocaïne en heroïne.”

XTC-productie ligt stil in Nederland

Een andere factor in de XTC-schaarste in de UK zou volgens Eastwood wel eens kunnen liggen bij de gesloten nachtclubs en afgelaste festivals in de meeste Europese landen. Fabrikanten in Nederland, waar de meeste MDMA en XTC geproduceerd wordt, vinden het op dit moment financieel waarschijnlijk niet de moeite om hun productie opnieuw op te starten.

In Engeland zijn die clubs wel opnieuw open en gaan heel wat festivals wel door. Om daar aan de vraag naar XTC tegemoet te komen, lijken heel wat dealers de moeilijk te verkrijgen MDMD in de pillen te vervangen door cathinonen. Deze categorie stoffen wordt gezien als verwant met amfetamines – waar MDMD toebehoort -, maar is pas voor recenter ontdekt en dus minder bestudeerd. Bovendien zijn er tientallen varianten met heel andere effecten.

Drugsdoden door alternatieve ingrediënten

Het Verenigd Koninkrijk merkte de voorbije weken dan ook een opvallend hoog aantal drugsdoden. Dat ligt volgens experts deels aan het feit dat hun tolerantiegrens gezakt is na een lockdown die bijna anderhalf jaar duurde, maar ook aan die gevaarlijke pillen.

De politie stuurde dan ook al meerdere waarschuwingsberichten uit over XTC-pillen die in clubs en op festivals verkocht worden, maar in plaats van MDMD de cathinone 4-CMC bevatten. Zij konden op dit moment rechthoekige Louis Vuitton-pillen en blauwe Tesla-pillen identificeren als gevaarlijk.

Testen op festivals?

Door de hele heisa duikt ook nog maar eens de vraag op naar gratis testmogelijkheden voor je drugs op grote festivals. Volgens organisaties zoals The Loop, die daar al langer voor pleiten, zeggen dat zo’n gratis, anonieme testfaciliteiten nu meer dan ooit nodig zijn. “Organisatoren die geen testfaciliteiten hebben, moeten beseffen dat er onnodig levens verloren gaan”, zegt activiste Anna Short, die drie jaar geleden haar 17-jarige nichtje verloor aan drugs waarvan ze niet precies wist wat erin zat.

Ook in België is die mogelijk om je drugs te testen op festival voorlopig niet toegelaten. In de politiek lijkt er ook maar weinig bereidwilligheid om daar in de toekomst werk van te maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20