Economisch herstel in Europa verliest aan kracht door aanbodtekorten

Het economisch herstel in de twee grootste economieën van Europa verloor in september aan kracht. Het werd afgeremd door problemen met de toeleveringsketen en een vertraging in de dienstensector nadat de beperkingen van de pandemie werden opgeheven en de vraag groter was dan verwacht.

Tekorten aan onderdelen en grondstoffen bleken een belangrijk obstakel in Duitsland en Frankrijk. De activiteit in beide landen nam meer af dan verwacht volgens de maandelijkse enquête van inkoopmanagers van IHS Markit. Ook de Duitse dienstensector vertraagde aanzienlijk na een sterke opleving in de zomer.

De gecombineerde krachten van de Delta-variant van het coronavirus, aanbodproblemen en een gebrek aan scheepscapaciteit leiden tot prijspieken in economieën over de hele wereld en bedreigen het wereldwijde herstel.

PMI

De algemene maatstaf voor de bedrijvigheid in de particuliere sector in Europa’s grootste economie – de samengestelde PMI – daalde in september tot 55,3.

  • Hoe groter de afwijking van 50,0, hoe groter de mate van verandering in de index.
  • Economen hadden echter gerekend op een stand van 59,2.
  • In Frankrijk, waar de dienstensector stabieler was, daalde de graadmeter tot 55,1, tegen een raming van 55,7.

Stijgende kosten

Terwijl de historisch hoge inflatiedruk in Duitsland licht afkoelde, maakten bedrijven in Frankrijk melding van stijgende kosten.

“Over het geheel genomen zijn de vertragende groei van de vraag, de stijgende prijzen en de aanzienlijke problemen aan de aanbodzijde op zijn zachtst gezegd verre van ideaal. Zeker nu we een nieuwe, uitdagende winterperiode ingaan”, aldus Joe Hayes, senior econoom bij IHS Markit.

(lb)

Meer