Duitsland wil midden volgend decennium alleen nog duurzame elektriciteit

Duitsland streeft ernaar om tegen het midden van het volgende decennium in al zijn elektriciteitsbehoeften te voorzien met leveringen uit uitsluitend hernieuwbare bronnen. Daarmee worden de Duitse doelstellingen voor de overstap naar duurzame energie scherper gesteld. Dat blijkt uit een plan dat door het Duitse ministerie van Economische Zaken naar voor is geschoven.

Eerder was immers voorzien dat het land pas op het einde van volgend decennium volledig op duurzame elektriciteit diende te kunnen rekenen. Duitsland voelt echter een toenemende druk om de afhankelijkheid van Russische gasleveringen af te bouwen.

Sleutelement

Robert Habeck, Duits minister van economie, omschreef de versnelde capaciteitsuitbreiding voor hernieuwbare energie als een sleutelelement om het land minder afhankelijk te maken van Russische fossiele brandstoffen.

Daarbij wordt nu voorzien dat het aandeel van windenergie en zonnekracht in de totale elektriciteitsproductie tegen eind dit decennium tot 80 procent moet worden opgedreven. Daarvoor zou de jaarlijkse toevoeging aan onshore windenergie en zonnekracht moeten worden verdrievoudigd. Bij offshore windcapaciteit zou er sprake zijn van ruimschoots een verdubbeling.

Tegen eind dit decennium zou onshore windkracht een capaciteit van 110 gigawatt moeten hebben. Bij offshore windenergie zou 30 gigawatt – het equivalent van tien kerncentrales – moeten worden bereikt.

Zonnekracht zou een productie van 200 gigawatt moeten kunnen halen. In het kader van een grotere onafhankelijkheid van Rusland heeft Christian Lindner, Duits minister van Financiën, hernieuwbare elektriciteit al de energie van de vrijheid genoemd.

Opslagcapaciteit

Momenteel is Duitsland voor meer dan de helft van zijn aardgasleveringen van Rusland afhankelijk. Het eerdere besluit om kernenergie uit te faseren – de laatste drie reactoren zullen dit jaar offline gaan – heeft de Duitse economie kwetsbaar gemaakt voor ontwrichting.

Om een ​​energiecrisis op korte termijn te voorkomen, heeft het Duitse ministerie van Economie tevens een aantal maatregelen voorgesteld die exploitanten zouden dwingen minimumniveaus in gasopslag aan te houden.

In augustus zouden de beschikbare reserves voor 65 procent moeten zijn gevuld. Tegen oktober zouden die voorraden tot 80 procent moeten zijn toegenomen. In december zou er sprake moeten zijn van 90 procent.

Om de kloof te overbruggen tot het land over voldoende capaciteit voor hernieuwbare energie beschikt, zou Duitsland zich tevens klaar maken om het gebruik van steenkool tot na het einde van dit decennium te verlengen. Om alternatieven voor Russisch gas te creëren, probeert Duitsland bovendien de plannen voor de bouw van terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas nieuw leven in te blazen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20