Duitsland gaat eigen bedrijven voortrekken bij militaire orders

Duitsland zal in de toekomst bij de aankoop van gevoelige wapensystemen de aanbestedingen uitsluitend voor binnenlandse bedrijven open stellen. Dat heeft Peter Altmaier, Duits minister van economie, benadrukt.

Een dergelijke beperking bestond al voor de bouw van duikboten. Nu zal de maatregel worden uitgebreid tot onder meer aanbestedingen voor marineschepen en technologieën voor elektronische oorlogsvoering.

Competitiviteit

Critici wijzen erop dat de regering van bondskanselier Angela Merkel met deze keuze duidelijk voor een protectionistisch beleid kiest. Nochtans heeft Merkel altijd te kennen gegeven zich tegen dergelijke kunstmatige handelsbarrières af te zetten.

De beslissing moet er onder meer toe leiden dat de Duitse defensiesector zijn competitiviteit zou opdrijven.

‘Indien echter geen enkele Duitse kandidaat aan de voorwaarden van de aanbestedingen blijkt te voldoen, kunnen de projecten ook voor andere bedrijven uit de Europese Unie worden opengesteld,’ benadrukt minister Altmaier. ‘Op deze manier kunnen we de militaire industrie uit zowel Duitsland als de rest van de Europese Unie steunen.’

De Duitse deelstaten Beieren, Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voorpommeren hadden recent Angela Merkel al opgeroepen om de Duitse militaire technologie sterker van mogelijke buitenlandse invloeden af te schermen.

De Christlich Demokratische Union (CDU), de partij van Merkel, heeft zich eerder ook voorstander getoond om de buitenlandse deelname aan de ontwikkeling van de Duitse 5G-mobiele netwerken te beperken. Dat standpunt viseert vooral de Chinese marktleider Huawei, die door verschillende partijen als een bedreiging voor de nationale veiligheid wordt bestempeld.

Destroyers

De beperkende maatregel zal in eerste instantie betrekking hebben op de aanbesteding voor de bouw van twee tankschepen. Volgens de nieuwe nieuwe regels zullen die schepen op Duitse scheepswerven worden gebouwd.

In januari was een order voor vier destroyers voor de Duitse zeemacht nog toegewezen aan een consortium rond de Nederlandse scheepsbouwer Damen. Die bestelling had een waarde van 5,3 miljard euro.

De German Naval Yards en ThyssenKrupp Marine Systems hadden eveneens een dossier ingediend, maar kregen de opdracht niet toegewezen. German Naval Yards is tegen die beslissing in beroep gegaan.

Meer