China waarschuwt Duitsland over uitsluiten Huawei

Als Duitsland technologiegigant Huawei uitsluit als leverancier voor 5G-apparatuur, dan komen de Chinezen met tegenmaatregelen. Dat zegt de Chinese ambassadeur in Duitsland, Wu Ken.

De Duitse overheid werkt momenteel aan veiligheidsregels voor 5G-netwerken. In het verleden benadrukte Duits bondskanselier Angela Merkel al dat ze Huawei niet zou boycotten, maar toch bestaat de mogelijkheid dat de overheid de regels streng invult.

‘Niet lijdzaam toekijken’

Op die manier zou Huawei geen kans maken, want de technologiegigant is gecontesteerd in het Westen. De Chinezen werken al een tijdje aan de uitrol van 5G, maar niet in de Verenigde Staten. Daar staat Huawei op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage.

Terwijl de VS nog altijd aansturen op het bannen van Huawei, duikt de Chinese ambassadeur in Duitsland op een waarschuwing. ‘Als Duitsland een besluit neemt dat leidt tot uitsluiting van Huawei van de Duitse markt, dan zal dat gevolgen hebben’, zei Wu Ken tijdens een bijeenkomst van de Duitse krant Handelsblatt. ‘De Chinese regering zal niet lijdzaam toekijken.’

Protectionisme

De Duitse regering schoot daarop in de verdediging, bij monde van de minister van Economie. ‘We mogen ons niet keren tegen individuele bedrijven. Het is belangrijker om aan te dringen dat alle technologische componenten de hoogste veiligheidsvereisten voldoen. Wie die niet haalt, ligt eruit’, stelt Peter Altmaier in de Duitse krant Der Tagesspiegel.

De Chinese ambassadeur wijst er verder op dat de Duitse automobielindustrie vorig jaar goed was voor een kwart van de 28 miljoen auto’s die in China zijn verkocht. ‘Kunnen we zeggen dat Duitse wagens niet langer veilig zijn, omdat we nu in de positie zijn dat we onze eigen auto’s kunnen produceren? Nee. Dat is puur protectionisme.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20