Duitsers omarmen massaal Bitcoin en daar zijn enkele goede redenen voor

Het G7-land met een bevolking van 83 miljoen en een bbp van 3,3 biljoen euro smijt zich op Bitcoin. Waarom?

Beleggers en nieuwsmedia die zich elke dag richten op de koersschommelingen van cryptomunt Bitcoin verliezen al eens uit het oog hoe snel de digitale munt wereldwijd in gebruik genomen wordt. Het Centraal-Amerikaanse El Salvador, dat Bitcoin sinds juni gebruikt als officieel betaalmiddel, een Bitcoin-obligatie ter waarde van 1 miljard dollar uitbrengt en zelfs een heuse “Bitcoinstad” plant, is lang niet meer het enige land dat bezeten is door de cryptomunt.

In 2019 werden al een op vijf nodes van het Bitcoin-systeem onderhouden in Duitsland. Zo’n node, ofwel knooppunt, is een computer die een kopie van het volledige grootboek van Bitcoin bijhoudt en dus een schakelpunt van de blockchain achter de cryptomunt vormt. Sinds september werd echter duidelijk dat Duitsland nog meer nodes kent dan zelfs de Verenigde Staten. De VS is nochtans het land dat de meeste uitgeweken cryptominers uit China mocht ontvangen en traditioneel de meeste nodes aanhoudt. Duitsland heeft nu dus het grootste aandeel knooppunten van het Bitcoin-netwerk in handen.

De massale adoptie van Bitcoin in Duitsland blijft voorlopig nog onder de radar maar is nu al een onomkeerbaar feit geworden. De Duitsers hebben namelijk een aantal goede redenen om de cryptomunt aan te houden.

Deutsche Börse staat mijlenver voor op Wall Street wanneer het aankomt op crypto

Om te beginnen, kijken de Duitse autoriteiten met een open blik naar de cryptomunt. Dat weerspiegelt zich ook in de manier waarop Bitcoin daar gedefinieerd wordt. Op 1 juli keurde Duitsland een wet goed die 4.000 Spezialfonds, populaire investeringsfondsen, toelaat om 20 procent van hun fondsen te beleggen in cryptomunten. Hierdoor kunnen duizenden instituten, en dus Duitse beleggers, geld investeren in crypto zoals Bitcoin.

Cryptomunten zijn ondertussen ook volledig ingeburgerd binnen Duitse beursproducten. Er zijn verschillende ETP’s (exchange traded products, ofwel beursverhandelde producten) op de Duitse beurs die de spotmarkt van Bitcoin volgen. Eind november lanceerde investeringsbeheerder Invesco nog een ETP met Deutsche Börse voor de spot trading in Bitcoins.

Ondertussen heeft de beurswaakhond van de VS (SEC) nog steeds geen gelijkaardig product doorgelaten voor Wall Street. Enkel een ETF (indextracker) voor de handel in Bitcoin-futures (een derivaat) mocht voorlopig het licht zien.

Via de vertrouwde bankapp crypto kopen

Ook de Duitse banken stellen zich bijzonder open op tegenover cryptomunten. Deze week alleen al kondigden drie grote Duitse banken plannen aan om klanten toe te laten Bitcoins aan te kopen.

Maandag deelde Sparkasse, een lokale bankbeheerder met 50 miljoen klanten, mee dat het werkt aan een proefproject waar spaarders via de bank crypto kunnen aankopen en bijhouden. Commerzbank en Volks Bank, twee Duitse bankreuzen, maakten dinsdag een soortgelijke aankondiging.

Dit betekent dat het weldra mogelijk zal zijn om in bijna heel Duitsland crypto te bezitten, zonder obscure apps te downloaden waar je een intensief Know Your Customer-proces moet doorlopen voor je digitale activa mag aankopen. Wie in Duitsland crypto wil gebruiken, kan binnenkort dus gewoon beginnen via zijn vertrouwde bankapp.

Pijnlijke herinneringen aan hyperinflatie

Een laatste factor die de adoptie van Bitcoin in Duitsland aandrijft, is wellicht de inflatie binnen het land en de eurozone. Duitsland kent dan ook een pijnlijk verleden met inflatie. 

Ten tijde van de Weimarrepubliek werd de waarde van de Duitse mark gesloopt door zogenoemde hyperinflatie, wat een enorme politieke instabiliteit teweegbracht. Na Wereldoorlog I werd de Weimarrepubliek namelijk opgezadeld met een enorme schuldenberg en moesten de Duitsers, die hun goudvoorraad opgebruikt hadden, telkens buitenlandse valuta aankopen met Duitse marken. Dit proces creëerde een negatieve terugkoppeling en joeg een ongeziene inflatie in het land aan. Een stabiele munteenheid onderhouden is daarom tegenwoordig nog steeds een van de topprioriteiten van het Duitse financiële beleid.

Ondertussen staat het jaarlijkse inflatiecijfer in Duitsland sinds eind november op zo’n 5,2 procent. Dat is het hoogste cijfer sinds de hereniging van het land in de jaren 90. Duitse economen spreken deze maand over een inflatie die niet meer “transitory” is en zelfs verder kan toenemen in 2022.

Conclusie: Dit zijn allemaal redenen voor Duitsers om steeds meer geld te beleggen in Bitcoin, een cryptomunt die ontworpen is om deflatoir te zijn met een ingebouwde “ware” schaarsheid van 21 miljoen stuks (elk deelbaar door 100 miljoen Satoshi’s) en hoge transactiekosten. Bitcoin kan voor vele Duitse beleggers en bedrijven wel eens het ultieme oppotmiddel zijn om te schuilen voor een trage economische neergang zijn.

(am)

Meer