“De SEC moet afgeschaft worden voor de goedkeuring van Bitcoin-ETF’s”, vindt goudlakei Peter Schiff

Peter Schiff is een bekend econoom, goudstier en cryptocriticus. Volgens de investeerder is de recente goedkeuring van de eerste ETF voor Bitcoin-futures schandalig. Het zou zelfs een reden zijn om komaf te maken met de SEC, de financiële toezichthouder van de VS.

Een pleidooi voor de puurheid van ETF’s (indextrackers) voor edelmetalen en een schuimbekkende veroordeling van trackers voor crypto. Daar kwam de boodschap van goudknuppel Peter Schiff dinsdag op neer. Op Twitter trok de bekende belegger van leer tegen de recente goedkeuring van de eerste Bitcoin-ETF in de Verenigde Staten, die trouwens enkel de handel in futurescontracten opvolgt.

Volgens Schiff moet de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) ontbonden worden omdat deze toeliet dat een Bitcoin-ETF naar de beurs kon trekken. “Nog een reden om de SEC af te schaffen”, zei de handelaar van edelmetalen in een tweet. “Ik heb geen probleem met de ETF. Mijn probleem is dat mensen die de prijs van Bitcoin willen opblazen nu toestemming hebben van de overheid om meer idioten te laten inkopen,” meent Schiff.

De eerste crypto-ETF van ProShares werd maandag gelanceerd op de New Yorkse aandelenmarkt. De indextracker kende een handelsvolume van bijna 1 miljard dollar op zijn eerste beursdag. Ook Grayscale, het kolossale Bitcoinbeleggingsfonds met zo’n 650.000 Bitcoins (een schatkist van meer dan 35 miljard dollar) in het portfolio wil zijn beursnotering zo snel mogelijk converteren naar een ETF voor futures.

Goud vs. Bitcoin

De echte reden waarom Schiff geïrriteerd is door de ontluikende tsunami van Bitcoin-ETF’s, is dat de cryptomunt steeds vaker wordt gezien als een beter oppotmiddel om beleggers te beschermen van inflatie dan goud. Iets waar de goudbelegger het er vurig mee oneens is. 

“Een ETF voor goud bewaart de waarde van fysiek goud. Een ETF voor Bitcoins bewaart niets”, zei Schiff nog. De Amerikaan vindt beleggen in Bitcoin gokken. “Iedereen die Bitcoins koopt, is aan het gokken. Maar sommige gokkers willen het niet eens riskeren om echte Bitcoins te bezitten, dus gokken ze in plaats daarvan met futures. Wie de verhandeling van futures niet wil riskeren, kan nu gokken op een Bitcoin-futures-ETF”, besluit Schiff.

Bitcoinbeleggers laten zich echter niet doen door goudlakei Schiff. De munt blijft een gegeerd nieuw activum en koerst op het moment van schrijven boven de 64.000 dollar. Totale marktwaarde van het nieuwe digitale goud: 1,2 biljoen dollar.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20