Duitse soldaten werkten maandenlang toe naar een aanslag die Rusland een zware slag zou toebrengen

Twee soldaten van het Duitse leger worden ervan verdacht een terroristische aanslag te hebben gepland op de Krimbrug, die het Russische schiereiland de Krim verbindt met het Russische vasteland. Eerder stalen de twee al, samen met enkele kompanen, explosieven uit de legerstocks van de Bundeswehr.

Waarom is dit belangrijk?

De Krimbrug wordt al sinds het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog genoemd als potentieel doelwit. De brug verbindt het door Rusland in 2014 geannexeerde schiereiland Krim met de rest van Rusland. Eerder dreigde Oekraïne er al mee de brug op te blazen, en ook vanuit het Westen wordt regelmatig gesuggereerd dat dit een mogelijk doelwit is. Onder meer generaal Philip Breedlove, tussen 2013 en 2016 opperbevelhebber van de NAVO, noemde de vernietiging van de Krimbrug een sterk signaal.

Op 22 mei werden twee Duitse militairen, soldaat Louis B. (20) en duiker Akira W.-R. (24), gearresteerd bij de marinebasis van Eckernförde, waar de onderzeeërs van het Eerste Eskadron voor anker liggen en duikers worden opgeleid. Daar waren ze enkele minuten ervoor afgezet door de moeder van een van de twee: geen van beiden beschikt namelijk over een rijbewijs. Ze werden echter gearresteerd voor ze de basis (opnieuw) konden binnendringen.

Inbraken en diefstallen

Aan de arrestatie ging echter maandenlang speurwerk, telefoontaps en surveillancewerk vooraf. De Duitse politie was de mannen namelijk al langer op het spoor: ze werden verdacht van verschillende inbraken en diefstallen in legerbases in de regio Sleeswijk-Holstein, in het noorden van het land, de eerste zelfs al in de zomer van 2021. Zo braken de samenzweerders begin dit jaar al eens in in de marinebasis van Eckernförde, en ook in de legerbarakken van Alt Duvenstedt, enkele kilometers verderop. Fregatkapitein Olaf Oertel, die de leiding heeft over de onderzeeërbasis, vertelde aan Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag (SHZ) dat na de inbraken toen al een onderzoek werd ingesteld.

Tussen de zomer van 2021 en hun arrestatie in mei pleegden de samenzweerders vijf inbraken, waarbij ze onder meer helmen, speciale camera’s, kompassen en radio’s buitmaken. Bij de huiszoeking van het appartement van één van de dieven, in de stad Itzehoe, trof de politie ook wapens, munitie en explosieven aan.

De Krimbrug

Het doelwit van de aanslag was ook al duidelijk: door de afgetapte telefoongesprekken kon de politie al snel concluderen dat Louis B. en Akira W.-R. de Krimbrug wilden opblazen. De 17 kilometer lange brug werd tussen 2015 en 2020 gebouwd, om het in 2014 geannexeerde Krim-schiereiland te verbinden met het Russische vasteland. De brug staat bekend als een waar prestigeproject: het is de langste brug gebouwd door Rusland, en de langste brug van Europa.

Tijdens de telefoongesprekken werd uitvoerig besproken welk materiaal nodig was om de brug te kunnen opblazen. In april reisden B. en W.-R. ook af naar Oekraïne: ze assisteerden er de medische component van het leger. Volgens de Duitse politie planden beide mannen om, enkele dagen na de inbraak op de marinebasis van Eckernförde op 22 mei, opnieuw af te reizen naar het belegerde land. De aanslag moest kort daarna volgen. Zo ver liet de politie het echter niet komen.

(lb)

Meer