Duitse leiders veruit de meest gewaardeerde wereldwijd, ook Trump stijgt licht in populariteit

Voor het derde jaar op rij is Duitsland het land met wereldwijd het meeste vertrouwen in haar leiderschap. Onze buren laten de Verenigde Staten, China en Rusland ver achter zich. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Gallup.

Sinds 2007 peilt de jaarlijkse enquête naar het wereldwijde imago van de vier grootste wereldmachten: de VS, China, Duitsland en Rusland. De cijfers dateren uit 2019 en zijn gebaseerd op ondervragingen van inwoners uit 135 landen.

De VS hadden een wereldwijde score van 33 procent, slechts één procent voorsprong op China en drie procent voorsprong op Rusland. Duitsland steekt met kop en schouders boven de rest uit, met een score van 44 procent. ‘De Duitse kanselier Angela Merkel was lange tijd een van de meest voorspelbare leiders in zeer onzekere tijden, zowel in Europa als wereldwijd’, zegt Mohamed Younis, hoofdredacteur van Gallup.

Trump gaat er licht op vooruit

Slechts 33 procent van de wereld vindt dat Donald Trump zijn job goed doet. In het verleden beweerde de president regelmatig dat dankzij zijn leiderschap het land weer gerespecteerd wordt in de wereld, maar de opiniepeilingen suggereren net het omgekeerde.

Gedurende het ambtstermijn van Barack Obama hadden de VS elk jaar het beste imago, buiten in 2011 toen het land nipt zijn meerdere moest erkennen in Duitsland. Maar zodra Trump aan de macht kwam, zakte het wereldwijde vertrouwen in de VS tot een ongezien dieptepunt van 30 procent. In zijn derde jaar gaat Donald Trump er dus drie procent op vooruit.

Zeventien procent van de Belgen vindt dat Trump het goed gedaan heeft in zijn derde jaar, terwijl 71 procent van de Belgen zijn beleid afkeurt.

Invloed van de coronacrisis

Belangrijk punt is dat de ondervragingen zijn afgenomen voor de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Younis voegde eraan toe dat het coronavirus het aanzien van Amerika nog meer zou kunnen aantasten: ‘Het imago van het Amerikaanse leiderschap zou ernstig kunnen lijden als we zien hoe Amerikaanse staten en de federale overheid worstelen om het aantal infecties onder controle te krijgen.’ De dodentol door corona in de VS ligt ondertussen al rond de 150.000.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20