Drukste overgebleven vliegroute gefnuikt door Britse beslissing

De Britse regering heeft beslist om aankomende vluchten uit niet-EU-landen tijdelijk aan banden te leggen. Dat heeft een stevige impact op wat intussen de drukste route ter wereld is.

Op vrijdag besliste premier Boris Johnson dat vluchten uit niet-EU-landen zo veel mogelijk beperkt zullen worden. De Britten nemen al even zeer strenge maatregelen door een snelwoekerende variant van het coronavirus. Er zijn intussen 100.000 doden gevallen in het VK.

Rode landen

Grans Shapps, de minister voor Mobiliteit in het VK, heeft op donderdag al aangekondigd dat de VAE, Burundi en Rwanda op de rode lijst terechtkomen. Dat wil concreet zeggen dat wie door die landen reisde of er een tijdlang verbleef, niet in het VK binnen mag. De regel geldt niet voor Britten, Ieren en inwoners van Groot-Brittannië. Zij moeten zich wel tien dagen isoleren.

Het VK heeft zeer strenge reisrestricties ingevoerd. Op woensdag besliste Shapps ook al dat er een verplichte hotelquarantaine komt voor reizigers uit dertig landen. Er is ook een verplichte negatieve coronatest ingevoerd, en een Passenger Locator Form zoals in België. De boetes lopen op tot 560 euro.

Dubai-Heathrow

Het effect van de nieuwe reisregels zal vooral voelbaar zijn op de route tussen Dubai en Heathrow. Dat is momenteel de drukst bevlogen route ter wereld. De tweede drukste is die tussen Caïro en Jeddah in Saoedi-Arabië.

Het is niet toevallig dat net die vliegroute erg populair is geworden de laatste maanden. Voor Britse reizigers was het een van de weinige zonnige bestemmingen die niet in een rode zone stond. Sowieso was dat sprookje ook al even uitverteld: de nieuwe regels van Johnson verboden niet-essentiële reizen naar het buitenland.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20