Johnson: ‘Strengere maatregelen mogelijk in de komende weken’

Het vaccin wordt uitgerold in het Verenigd Koninkrijk maar het aantal nieuwe gevallen blijft op desastreuze wijze stijgen. De kans is dus erg groot dat het Verenigd Koninkrijk binnenkort strengere maatregelen krijgt.

Het Verenigd Koninkrijk tackelt het coronavirus momenteel met een soort coronabarometer waar vier niveaus op te vinden zijn. Een groot stuk van het land zit momenteel op het derde of vierde gevaarniveau voor het coronavirus en moet dus zo veel mogelijk binnen blijven.

Besmettelijkere variant

Maar het land kampt momenteel met een besmettelijkere editie van Covid-19. Die is zowat 30 procent besmettelijker dan de variant die oorspronkelijk in Europa rondwaarde. Dat uit zich ook in de cijfers: ondanks het vierde niveau, dat bijna overal van kracht is, blijven die barslecht.

Er komen al even vragen over mogelijke verstrengingen. Tijdens een interview met Andrew Marr op zondag antwoordde Johnson op die vragen. Ook hij ziet nu in dat die wellicht voor de deur staan.

Johnson moedigt ouders aan om kinderen vanaf morgen opnieuw naar school te sturen, waar dat mag. ‘Het risico voor kinderen is erg klein’, klinkt het bij de Britse premier. Al kan hij niet garanderen dat de scholen allemaal open blijven.

Niveau 5?

‘We moeten de dingen continu evalueren. Dat zullen we niet doen vanuit politieke overwegingen, maar vanuit gezondheidsoverwegingen’, waarbij hij ook benadrukte dat de scholen sluiten vooral voor kinderen in arme gezinnen een streep door de rekening is.

Marr vroeg ook of er een vijfde niveau in leven zal geroepen worden. Volgens Johnson zal de coronacrisis tegen de lente gekeerd zijn. ‘Maar het kan dat we in de komende weken strenger zullen moeten worden in sommige delen van het land. Daar heb ik me bij neergelegd.’

Hoe dat er dan precies uitziet, wil Johnson niet kwijt. Hij onderstreepte ook dat een term als ‘niveau 5’ niet van hem komt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20