Dow Jones op laagste punt sinds november 2016

Wall Street start de week met een verlies van 3,1 procent. Investeerders zagen weinig vooruitgang in het Congres, waar een stimuluspakket voor de tweede dag op rij niet de benodigde stemmen haalde.

De Amerikaanse beursindex Dow Jones sloot maandag 582 punten lager, een verlies van 3,1 procent. De aandelenindex noteert nu op zijn laagste punt sinds november 2016. Ook S&P 500 daalde met 3 procent, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 0,3 procent moest prijsgeven.

Eerder op de dag lanceerde de Amerikaanse centrale bank Fed een nieuw steunpakket om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Ze koopt nu onbeperkt schuldpapier op en gaat daarmee verder dan tijdens de bankencrisis van 2008.

Vorige week kondigde de Fed nog een opkoopprogramma voor staatsobligaties en hypotheekproducten aan met een plafond van 700 miljard dollar. Maar dat kon de gemoederen op de beurs dus niet bedaren.

Opvallend zijn de ongewoon zwakke prestaties in de nutssector – die de afgelopen week al 17% van zijn waarde verloor.  Hoewel de vraag naar elektriciteit kan toenemen nu steeds meer mensen van thuis uit werken, vormt de stopzetting van de industriële productie een bedreiging voor de winstvooruitzichten. Ook de cashflow van de sector krijgt te lijden onder de daling van de bedrijfsactiviteiten.

Goud (+5,04 procent) en ruwe olie (+3,71 procent) waren de winnaars van de dag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20