Disney zet meer dan helft van personeel op onbetaald verlof

Entertainmentgigant Walt Disney stuurt meer dan 100.000 werknemers met verplicht onbetaald verlof. Dat levert maandelijks een besparing van 500 miljoen dollar op.

Het Amerikaanse bedrijf is hard getroffen door de coronacrisis. Disney beschikt wereldwijd over twaalf pretparken die verplicht gesloten zijn. Ook de cruisemaatschappij die het runt, ligt momenteel stil. Disney maakte begin april al bekend dat het alle ‘niet-essentiële’ werknemers met onbetaald verlof zou sturen. Nu is de omvang duidelijk: van de 177.000 personeelsleden werden er meer dan 100.000 op onbetaald verlof gezet.

Helemaal bekaaid komen de getroffen personeelsleden er niet vanaf. Walt Disney benadrukt dat iedereen aanspraak blijft maken op het volledige gezondheidszorgplan. Ook spoort het bedrijf alle werknemers aan om een beroep te doen op de steunmaatregelen die de Amerikaanse regeringen in het leven riep. Bijna een maand geleden kwam er een akkoord over dat pakket van 2.000 miljard dollar.

Loonsverlaging

Een lichtpunt voor Disney is videodienst Disney+, die in november gelanceerd werd. Na 5 maanden activiteiten heeft Disney+ intussen 50 miljoen abonnees overtuigd, waarmee het doel van 60 tot 90 miljoen abonnees in 2024 zeker binnen handbereik ligt. Tijdens de zomer zou Disney+ ook naar België komen.

Vorige maand lieten de topmannen van Disney weten dat ze vrijwillig zouden inleveren. Voormalig CEO en huidig voorzitter Bob Iger laat zijn volledige salaris van 47,5 miljoen dollar aan zich voorbijgaan. Kersvers CEO Bob Chapek stemde in met een loonsverlaging van 50 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20