Azië heeft overschot aan diesel: een manier om Europese energiecrisis te verlichten?

Deze maand vertrekken minstens vijf vrachtschepen uit Azië richting Europa. De drie miljoen vaten diesel aan boord zouden de energiecrisis op het continent wel eens kunnen verlichten.

Dat is voorlopig het grootste aantal vaten dat per schip naar Europa wordt gebracht in de voorbije vijf maanden. Door de hogere prijzen op het continent, gekoppeld aan een sputterende Chinese economie en een gedaalde vraag in India, begint het voor dieselverkopers voordeliger te worden om het goedje van Azië naar Europa te transporteren.

De schepen zullen er zo’n maand over doen om het continent te bereiken. “Handelaren maken gebruik van de schaalvoordelen om de oost-west-arbitrage (route van Azië naar Europa, red.) werkbaar te maken door hun ladingen op grotere tankers te laden”, zei Serena Huang, hoofdanalist Azië voor datafirma Vortexa, aan Bloomberg

380.000 vaten per dag

Door de verminderde gasvoorraden in Europa, zoeken landen steeds meer alternatieve energiebronnen om de komende winter door te komen. Landen zoals Zweden en Duitsland hebben gewaarschuwd dat zij daarvoor steeds meer naar olie en steenkool zullen moeten grijpen om de energievoorraad te verzekeren. 

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal de vraag naar olie daardoor met zo’n 380.000 vaten per dag toenemen, voornamelijk in Europa en het Midden-Oosten. 

Azië zou wel eens de reddende engel kunnen zijn. Het land zal naar verwachtingen een overschot van 215.000 vaten per dag produceren. Ook in het Midden-Oosten wordt volgens analisten bij S&P verwacht dat de voorraad zal stijgen

Woekerwinsten voor oliemaatschappijen

Door de gestegen vraag naar olie en de resulterende verheven prijzen, maakten oliebedrijven rond de wereld de voorbije maanden woekerwinsten. De vijf grootste westerse oliemaatschappijen boekten tijdens het voorbije kwartaal bijna 50 miljard dollar winst, terwijl de Saoedische oliereus Saudi Aramco alleen al 48 miljard kon optekenen.

Verschillende prominente figuren, zoals VN-topman Antonio Guterres en de Amerikaanse president Joe Biden hebben de oliemaatschappijen de voorbije weken veroordeeld. Zij vinden het immoreel dat bedrijven het zo goed doen, terwijl grote delen van de wereld gebukt gaan onder hoge energieprijzen.

(jvdh) 

Meer