JPMorgan: “Tijd om te beleggen in grondstoffen, waaronder olie”

Marko Kolanovic, strateeg bij de Amerikaanse bank JP Morgan, adviseert beleggers om meer aandacht te hebben voor grondstoffen, waaronder olie. “De aandelen hebben beter gepresteerd dan andere activa vanwege onder meer de afnemende vrees voor een recessie. Grondstoffen blijven een beetje achter”, klinkt het.

De beurzen hebben de afgelopen week goed gepresteerd. De verwachting dat de Federal Reserve de komende maanden minder hard aan de rem zal trekken en de afgenomen recessievrees zorgen ervoor dat beleggers opnieuw hun weg naar de aandelenmarkten vinden. De Amerikaanse index S&P500 noteert bijvoorbeeld 13 procent in de plus sinds het dieptepunt in juni.

Switch naar grondstoffen

Volgens Kolanovic is het nu het moment om de aandelenposities in je portefeuille lichtjes af te bouwen in het voordeel van grondstoffen. “Aandelen hebben de afgelopen weken beter gepresteerd dan andere activa”, klinkt het in een brief aan de beleggers. Terwijl de beurzen een herstelbeweging laten zien, verloor een Bloomberg-index die grondstoffen (van olie tot koper) volgt, terrein. “De prestatiekloof biedt beleggers de mogelijkheid hun posities te herschikken”, aldus de strateeg.

Het advies van Kolanovic betekent niet dat hij verwacht dat de beurzen de komende maanden opnieuw in het rood zullen duiken. Meer zelfs, hij ziet de beurzen verder stijgen, mede door de robuuste kwartaalresultaten. Maar de recente duik van grondstoffen markeert volgens de strateeg een mooi instapmoment.

“Beter dan verwachte economische gegevens zetten de aandelen- en kredietmarkten ertoe aan het recessierisico uit te prijzen”, staat er in de nota. “Nu grondstoffen achterblijven ten opzichte van andere risicovolle activa, verschuiven wij een deel van onze risicoallocatie van aandelen naar grondstoffen.”

Beleggen in olie

Kolanovic is voornamelijk optimistisch over olie. “De productieverhoging met 100.000 vaten per dag door OPEC+ is grotendeels symbolisch en illustreert de defensieve houding van het oliekartel, wat de prijzen beschermt”, luidt zijn redenering.

De olieprijs is de afgelopen weken fors gedaald. Een vat Amerikaanse WTI-olie kost momenteel 90 dollar en voor een vat Brent-olie moet je 95 dollar op tafel leggen. In juni hadden die prijzen nog de 120 dollar aangetikt.

Terwijl Kolanovic oproept om meer aandacht voor grondstoffen te hebben, adviseert Ed Morse, hoofd van grondstoffenonderzoek bij Citi, om in te zetten op een sterke daling van de olieprijs. “De markt verwacht dat er geen krapte meer zal zijn, maar dat de zaken zullen loskomen”, zei hij vorige week, verwijzend naar de dalende olieprijzen. Volgens hem kan enkel het aankomende orkaanseizoen roet in het eten gooien. “Moest het orkaanseizoen de pret bederven, zou de prijs van een vat WTI terug tot boven de 120 dollar kunnen stijgen”, aldus Morse.

(kg)

Meer