Energiecrisis: Saoedi’s beloven “aanzienlijke verhoging” olieproductie bij bevoorradingscrisis in de winter

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben gezworen hun olieproductie “aanzienlijk” te verhogen indien de wereldenergiemarkt deze winter met knelpunten in de toeleveringsketen zou worden geconfronteerd.

Waarom is dit belangrijk?

Met een productie van ruwweg 10,6 miljoen vaten per dag zijn de Saoedi’s de grootste olieproducenten van het oliekartel OPEC. De Verenigde Arabische Emiraten zijn, met een productie van ongeveer 3,1 miljoen vaten, de op twee na grootste.

Saoedi-Arabië en de VAE deden die belofte volgens het persagentschap Reuters. Het medium bericht dit op basis van drie bronnen bekend met de interne keuken van de twee landen. De twee strenge islamitische dictaturen zouden "aanzienlijk meer" kunnen leveren… maar alleen als de crisis in de productieketen de komende maanden nog verergert, specificeerden die ingewijden.

2,7 miljoen vaten per dag aan onbenutte productiecapaciteit

"Met mogelijk geen gas in Europa deze winter, met een mog

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer