Beleggers moeten nu inzetten op een sterke daling van de olieprijs, zegt strateeg bij Citigroup

De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI), de Amerikaanse referentieprijs voor ruwe olie, zakte de voorbije week voor het eerst sinds de invasie van Oekraïne onder de 90 dollar. Volgens een strateeg bij investeringsbank Citi zou die nog feller kunnen zakken in de nabije toekomst.

Dat de prijs van een vat WTI schoot na de Russische inval van buurland Oekraïne de hoogte in, van zo’n 90 dollar per vat naar 120 dollar. Sindsdien schommelt de prijs daartussenin, maar is die nooit lager gezakt dan de vooroorlogse prijs. Ook de prijs van een vat Brentolie, de referentieprijs in onze contreien, daalde naar 94 dollar, eveneens een laagtepunt sinds eind februari.

Dat een vat WTI onder de psychologische grens van 90 dollar is gezakt, toont aan dat de vraag naar het zwarte goud in de Verenigde Staten (VS) fors gedaald is. De Federale Reserve of kortweg Fed, de centrale bank van het land, verhoogde in de voorbije maanden immers al meermaals de rente, waardoor het land zo goed als in een recessie is beland (hoewel daar in de VS een heuse semantische strijd over is losgebarsten). 

“De markt verwacht geen krapte meer”

Ed Morse, hoofd van grondstoffenonderzoek bij Citi, zei donderdag aan CNBC dat het spel tussen vraag en aanbod de voornaamste reden is voor de gedaalde prijzen. “Het betekent dat de markt verwacht dat er geen krapte meer zal zijn, maar dat het verwacht dat de zaken zullen loskomen”, zei de strateeg.

Door de economische situatie zou de voorraad van Amerikaanse olie zijn gegroeid. Het grotere aanbod, gekoppeld aan de gedaalde vraag, doet de prijs van goederen normaal gezien zakken. Daar komt nog eens bovenop dat Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAR) donderdag aankondigden de productie te zullen verhogen.

“Dit is iets dat bedrijven zorgen moet baren, terwijl het juist zeer prettig is voor consumenten”, vertelde Morse. 

Toch nog gevaar

Ondanks dat Morse verwacht dat prijzen nog zullen dalen, is dat geen garantie. De strateeg wijst naar het aankomende orkaanseizoen als het grootste risico dat de productie van de VS zou kunnen beïnvloeden. Hoewel het op dat vlak tot nu toe uitzonderlijk rustig is gebleven, zou het nog altijd mogelijk zijn dat orkanen in de komende maanden lelijk huishouden in de Atlantische Oceaan. 

“Het is het enige grote risico dat de markten te wachten staat”, zei Morse. “Moest het orkaanseizoen de pret bederven, zou de prijs van een vat WTI terug tot boven de 120 dollar kunnen stijgen.”

(ns)

Meer