Een recessie of geen recessie? Auteurs Wikipedia raken het niet eens over de definitie

Nu de economische groei in de Verenigde Staten (VS) voor het tweede kwartaal op rij negatief is, wordt er in principe gesproken van een recessie. Maar niet iedereen, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden, deelt die overtuiging. Wikipedia laat sinds een toespraak van Biden niet langer toe dat mensen sleutelen aan de definitie van een recessie op de pagina. De auteurs gaven uiteenlopende begripsomschrijvingen.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 0,9 procent (op jaarbasis) gekrompen. In het eerste kwartaal was er ook al sprake van een negatieve groei (1,6 procent). Bij twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei wordt er in theorie gesproken van een recessie. Al staat die definitie op losse schroeven. Volgens Biden is het nog te vroeg om van een recessie te spreken. De Amerikaanse president verwees vorige week tijdens een persconferentie in het Witte Huis naar de solide banengroei en een heropleving van de maakindustrie.

Republikeinen spreken van een recessie

Volgens de Republikeinen bestaat er geen twijfel over: de Verenigde Staten bevinden zich al een recessie. Meer zelfs, ze spreken van The Biden Recession. Kevin McCarthy, voorzitter van de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden, zei onlangs dat de Democraten verantwoordelijk zijn voor de situatie waar zijn land zich nu in bevindt. “Ze hebben ons lange tijd proberen te overtuigen dat de inflatie tijdelijk is”, zei hij vorige week. “Het Amerikaanse volk weet dat de inflatie niet tijdelijk was en dat we nu in een recessie zitten.”

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan wordt een recessie formeel vastgesteld door de National Bureau of Economic Research (NBER) en die kijkt verder dan de economische groei. Volgens die organisatie moet de economische neergang diep, breed en langdurig zijn. Kortom: het is niet eenvoudig om te bepalen of een land zich in een recessie bevindt.

Discussies op Wikipedia

De discussies over de definitie van een recessie zijn zodanig hevig sinds de speech van Biden dat Wikipedia niet langer toelaat dat mensen sleutelen aan de webpagina waarop het begrip wordt uitgelegd. Volgens de site voerden (voornamelijk nieuwbakken) redacteurs wijzigingen door aan de recessie-pagina om hun eigen visie op te dringen. Dat meldt het nieuwsagentschap Npr.

Wikipedia wil dat redacteurs die betrokken zijn bij een geschil de kwestie bespreken op een discussiepagina om tot een consensus te komen alvorens ze een pagina wijzigen. “De nieuwe redacteurs hielden zich niet aan deze praktijk en bleven in plaats daarvan dubieuze bewerkingen doordrukken, waardoor meer ervaren redacteuren gedwongen werden om maatregelen te nemen zodat die andere auteurs niet langer ongehinderd de pagina kunnen wijzigen”, klinkt het. Die “extra bescherming” van de pagina is nog van kracht tot 3 augustus.

(AS)

Meer