Terwijl Europa kreunt onder hoge prijzen, boeken oliemaatschappijen recordwinsten

Europese oliemaatschappijen Shell, TotalEnergies, Equinor en Repsol hebben hun winsten tijdens het tweede kwartaal serieus zien toenemen. Dat komt door de hoge olieprijzen.

Door de woekerwinsten hebben zij allemaal de inkoop van hun eigen aandelen kunnen opkrikken. Dat heeft voor de bedrijven een aantal voordelen: door meer aandelen op te kopen, stijgen de dividenden per aandeel, omdat er minder in omloop zijn en de winst dus over minder aandeelhouders moet worden verdeeld. Meestal stijgt de waarde van de aandelen ook.

Shell heeft bijvoorbeeld aangekondigd voor zo’n 6 miljard euro aan aandelen op te kopen tijdens het derde kwartaal, nadat het daar tijdens de eerste helft van het jaar al zo’n 8,5 miljard voor had uitgegeven. 

TotalEnergies zal de komende maanden 2 miljard uitgeven, hetzelfde bedrag als tijdens het vorige kwartaal. Ook het Noorse Equinor en het Spaanse Repsol zijn van plan om meer aandelen terug te kopen, nadat hun winsten fors stegen.

Tweede record voor Shell op een rij

Dat Shell de fondsen heeft om dat te doen, valt niet te betwijfelen. Het bedrijf boekte tijdens het tweede kwartaal van 2022 meer dan 11 miljard euro winst. Dat is het tweede kwartaalrecord op een rij: tijdens de eerste drie maanden van het jaar kon de oliegigant 9 miljard euro winst optekenen. Dat was ook toen al een record. 

Ook TotalEnergies heeft een bijzonder goed kwartaal achter de rug. Het boekte bijna 10 miljard euro winst. Dat is een enorme stijging tegenover hetzelfde kwartaal in 2021, toen het ‘slechts’ 3,5 miljard kon verdienen.

Het Spaanse Repsol doet het ook niet slecht: in het voorbije half jaar heeft het al evenveel winst geboekt als tijdens het gehele jaar 2021, zo’n slordige 2,5 miljard. 

Ook het Noorse Equinor kon een netto-opbrengst van zo’n 17 miljard optekenen en kondigde aan meer aandelen terug te zullen kopen. Daar zal het zo’n 13 miljard aan uitgeven, 30 procent meer dan het in februari aankondigde.

Olieprijzen rijzen de pan uit

Dat al de oliebedrijven enorm goed boeren, heeft alles te maken met de hoge olieprijzen. Hoewel die al sinds het najaar van 2021 in de lift zitten, nadat veel landen de coronamaatregelen versoepelden waardoor een grotere vraag ontstond, is de prijs pas echt beginnen stijgen nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak. 

De prijs van een vat Brent-olie, de referentieprijs voor olie in onze streek, schommelt sindsdien meestal tussen de 100 en 120 dollar (98 tot 117 euro). Een jaar geleden was dat nog rond de 70 dollar (69 euro). 

(lb)

Meer